NA REDU SU ŽALBE

Licenca za Prvu HNL samo za osam klubova

04.04.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Središnji postupak licenciranja za natjecateljsku 2011/2012 godinu za Uefina klupska natjecanja, Prvu i Drugu HNL okončan je u prvom stupnju

Komisija za licenciranje HNS-a dala je svoju ocjenu kriterija na temelju dokumentacije koju su dostavili klubovi tražitelji licenci te sukladno Pravilniku donijela odgovarajuće odluke o licencama.

Za dobivanje licence za Uefina klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence mora ispunjavati kriterije koji nose oznaku 'A' iz pet skupina kriterija, a to su: sportski, infrastrukturni, administracija i stručno osoblje, pravni i financijski.

Za Uefina natjecanja za sezonu 2011/12. licence su dobili Dinamo, Hajduk, Inter, Istra 1961, Slaven Belupo i Varaždin.

Uz spomenute za Prvu HNL su licence još zaradili Zagreb i Lokomotiva, dakle zasad samo osam klubova.

Što se tiče Druge HNL, tu je deset klubova zadovoljilo uvjete – Gorica, HAŠK, Lučko, Pomorac, Solin, Vinogradar, trećeligaši Radnik i Segesta, te prvoligaši Istra 1961 i Varaždin koji imaju licencu i za viši rang.

Ukupno 16 klubova ima uvjete za jedan od dva najjača ranga hrvatskog nogometa, što je premalo ako se zna da sada i Prva i Druga HNL broje po 16 momčadi.

Od onih koji nisu zadovoljili i nisu dobili licence za prvoligaško društvo i Uefina natjecanja (a neki ni za Drugu ligu) od sadašnjih članova Prve HNL su Cibalia, Hrvatski dragovoljac, Karlovac, Osijek, Rijeka, Šibenik, Split i Zadar.

Za Prvu HNL su licencu tražili i sesvetska Croatia, Lučko, Gorica, Dugopolje te Pomorac, ali je nisu dobili.

Protiv odluka Komisije za licenciranje klubovi imaju pravo na žalbu u roku od osam dana od primitka odluke. Tijekom žalbenog postupka mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza. Odluku o žalbi donosi tijelo drugog stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS. Krajnji rok za donošenje konačnih odluka je 1. svibnja 2011.