ODMAH REAGIRAO, ALI UZALUD

Lewis Hamilton ne može vjerovati da su to napravili; sudac na VN Portugala je bivši vozač Formule 1 koji mu se izjavama zamjerio do kraja života

25.10.2020 u 08:06

Bionic
Reading

Britanski vozač Lewis Hamilton nije zadovoljan što je Međunarodna automobilistička federacija (FIA) ovog vikenda (VN Portugala, 14.10 sati) izabrala Vitalija Petrova za suca Formule 1 nakon njegovih kontroverznih primjedbi u vezi borbe protiv rasizma

Aktualni prvak aktivan je u pokretu 'Black Lives Matter', a svoju borbu prenio je i na Formulu 1 pa tako kleči uoči utrka i nosi majice protiv rasizma, a potporu je dobio i od drugih kolega. No to se nije svidjelo bivšem vozaču Vitaliju Petrovu koji je smatrao da u Formuli 1 nema mjesta takvom ponašanju.

'Za mene je ta majica, kao i poziv da svi kleknu, bila previše. To je osobna stvar svake odrasle osobe. Imate pravo govoriti na društvenim mrežama i i intervjuima, ali mislim da je vlada SAD-a već dobro svjesna tih problema. Ali to raditi u samoj Formuli 1. Mislim da polovica gledatelja nije ni znala o čemu se radi dok im nije objašnjeno,' rekao je nedavno Rus kada je Hamilton nosio majicu s natpisom 'Uhitite policajce koji su ubili Breonnu Taylor'.

'I recimo da vozač prizna da je homoseksualac, hoće li izaći s duginom zastavom i pozvati sve da i oni postanu homoseksualci? Isto tako prema našoj tradiciji (u Rusiji op.a.), ljudi kleknu samo u dva navrata – u hramu pred Bogom i kad zaprosite buduću suprugu', dodao je.

Sada kada je Petrov jedan od sudaca na VN Portugala, 12. utrci sezone, oglasio se vozač Mercedesa koji je i vodeći u ukupnom poretku.

  • +5
Formula 1, VN Eifel, 2020. Izvor: EPA / Autor: Ronald Wittek / POOL

'Rekao bih da je iznenađenje kad vidim da bi zaposlili nekoga tko ima takva uvjerenja i koji je toliko glasan u stvarima protiv kojih se borimo. Trebali bi to stvarno vidjeti s njima, ne mogu tu ništa posebno učiniti', pričao je Hamilton novinarima pa nastavio:

'Ali ovdje bismo definitivno trebali uključiti ljude koji su u skladu s vremenom, koji razumiju vrijeme u kojem živimo i osjetljivi su na stvari koje nas okružuju. Ne razumijem zapravo što im je cilj niti zašto je baš on ovdje. Nije da nemaju druge dobre opcije.'

Novu sezonu Formule 1 pratite na Arenasport 2 kanalu samo na MAXtv-u. MAXtv pruža najveći izbor sportskih, filmskih i zabavnih sadržaja koje gledajte na televizoru ili mobilnom uređaju bilo gdje u Hrvatskoj. O svemu više saznajte OVDJE.

Dodajmo da je Hamilton ostvario je najbolje vrijeme u kvalifikacijama za Veliku nagradu Portugala koja će se voziti na stazi u Portimau u nedjelju od 14.10. Britanac je do svog 97. 'pole positiona' u karijeri stigao nakon što je u posljednjem kvalifikacijskom krugu ostvario 102 tisućinke bolje vrijeme od svog momčadskog kolege Finca Valtterija Bottasa (Mercedes). Treće vrijeme subotnjih kvalifikacija ostvario je Nizozemac max Verstappen (Red Bull-Honda).