tko je najbolji svih vremena?

[ANKETA] Leo Messi napokon je osvojio veliki trofej s reprezentacijom; u Argentini se svi sada pitaju - može li dostići slavu nogometnog božanstva Diega Maradone?

13.07.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Argentina je titulu svjetskog nogometnog prvaka posljednji put osvojila 1986. godine. 'Gauče' je tada predvodio Diego Maradona, a Leo Messi jedva je proslavio prvu godinu života. Nažalost, Maradona više nije među živima, ali u Argentini i diljem svijeta ima status neprežaljenog nogometnog božanstva. Može li mu se Leo Messi (34) barem malo približiti?

Nema dvojbe da je Leo Messi (34) jedan od najboljih svjetskih nogometaša u povijesti. No, je li i najbolji? Hm, neki će reći da nije najbolji ni u rodnoj Argentini, jer duh neprežaljenog Diega Armanda Maradone još će desetljećima 'kočiti' Messija da zasjedne na tron.

Problem? To što Leo Messi jednostavno nema 'ono nešto', toliko neophodnu karizmu izvan terena kojom bi 'pokrenuo mase', zaludio naciju i svijet. Maradona je to imao, s tom se karizmom jednostavno rodiš, to je 'ono nešto' što dijeli velikane od onih najvećih. A Messi je 'samo' jedan od velikana...

I da, nakon osvajanja Copa Americe karijera Lea Messija gotovo je savršena. Jer napokon je osvojio jedan veliki i važan trofej s Argentinom, to mu je svih ovih godina nedostajalo u riznici u kojoj nema čega nema. Jer Messi je u fantastičnoj klupskoj karijeri, koju je od 2004. godine proveo redovima Barcelone, osvojio čak 34 trofeja! Ligu prvaka osvajao je četiri puta, španjolsko prvenstvo 10 puta, Kup kralja sedam puta, a po tri je puta slavio u UEFA Superkupu te FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu. Individualne nagrade? Samo je 'Zlatnu loptu' osvajao šest puta, a isto toliko puta je uzeo i Zlatnu kopačku', a tu je i izbor za FIFA Igrača 2009. godine. I još doslovno hrpa individualnih priznanja, znanih i neznanih...

Uz sve to Leo Messi se svih ovih godina uspio tek donekle približiti statusu Diega Maradone. Argentinci mu nisu mogli oprostiti činjenicu da s reprezentacijom nema niti jedan važan trofej (iako je osvojio zlato na Olimpijskim igrama 2008. godine). Činjenica je da se Messi s 'gaučima' godinama mučio, od 2005. godine je u A selekciji, ali igre za reprezentaciju su iz godine u godinu postajale sve veći i veći izvor frustracija i nezadovoljstva. Nekoliko se puta i povlačio na neko vrijeme iz reprezentacije, a kritike domaće javnosti su ga 'ubijale u pojam'.

  • +8
Brazil - Argentina, finale Copa Americe, 2021. Izvor: EPA / Autor: ANDRE COELHO

Tri je puta gubio u finalima Copa Americe, a najteži je udarac doživio porazom u finalu Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu od Njemačke. Mnogi su već tada mislili da će teško traumatizirani Messi objaviti da odlazi u reprezentativnu mirovinu, no nakon nekog vremena je popustio - zahvaljujući nagovaranjima i Diega Maradone - te se vratio u redove 'gauča'.

I sada je napokon uspio! Osvojio je važan trofej, Argentini je donio 'kantu' Copa Americe na koju su čekali čak 28 godina! I to kako, pobjedom protiv Brazila u finalu koji se igrao na mitskoj Maracani u Rio de Janeiru! Slatko, ma slađe ne može biti! Jer baš je tu ostao bez titule svjetskog prvaka 2014. godine...

Vidjelo se da je Messiju pao ogroman teret s leđa... Odigrao je fantastičan turnir i napokon je - s 34 godine na leđima - došao do trofeja s reprezentacijom. Bio je to jedan od najvećih trenutaka u njegovoj karijeri.

'Toliko puta sam bio blizu i znao sam da će se kad-tad desiti. Hvala Bogu što mi je podario ovaj trenutak. Vjerujem da je čuvao ovaj trenutak za mene. Još uvijek nismo svjesni što smo napravili', rekao je presretni Messi nakon pobjede i dodao:

'Bila je ovo je utakmica za povijest. Pobijedili smo Brazil u Brazilu. To je ludo. Ne mogu vam opisati koliko sam sretan. Kao što sam rekao, znao sam da će se ovo dogoditi, ali nije moglo u boljem trenutku!'

Sada Leo Messi ima dva velika trofeja koja Diego Maradona za života nije uspio osvojiti - UEFA Ligu prvaka i Copa Americu. Pa mu u utrci za 'najboljeg svih vremena' nedostaje 'samo' - titula svjetskog prvaka.

  • +14
Leo Messi Izvor: EPA / Autor: Antonio Lacerda

Sreća za Messija i Argentince, SP se igra već sljedeće godine, posljednja mu je to prilika da zakorači na sam vrh. Realno, tamo mu je i mjesto, ali... Messi je doslovno na zalasku velike karijere, ovog ljeta mu je istekao ugovor s Barcelonom i slobodan je igrač, sigurno da nije bio 'čiste glave' na Copa Americi. Ali je odvukao svoje 'gauče' do toliko željene titule.

Apetiti su sada u Argentini opasno porasli, na SP-u u Katru gledat ćemo Messijev 'labuđi pijev', posljednje veliko natjecanje jednog od najboljih nogometaša svih vremena. Posljednja je to prilika da se još malo približi nedodirljivom nogometnom božanstvu Diegu Maradoni. No, ako odvede Argentinu do naslova svjetskog prvaka... Tko zna, možda Argentina dobije novog nogometnog boga...