LIJEVO ILI DESNO

Lehmannov šalabahter spasio 'elf'

19.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Iako je akter ove priče u karijeri bio sklon greškama i kiksevima, zaljubljenici u nogometnu igru na spomen njegovog imena prisjetit će se pomagala kojim je domaćina SP-a 2006. odveo u polufinale i tako postao heroj nacije

Jens Lehmann, bivši vratar njemačke reprezentacije, debitirao je u dresu nacionalne vrste u susretu protiv Omana 1998. godine. Otada je za 'elf' odigrao 61 utakmicu, a većinom su to bili prijateljski dvoboji. Bio je član momčadi na tri svjetska prvenstva. Poznat je njegov nekadašnji rivalitet s Oliverom Kahnom, čija je izvrsna forma dugo sprečavala Lehmanna da postane prva opcija čuvara mreže. Kahn je 2002. bio nezamjenjiv, ali na domaćem tlu 2006. Lehmann je dobio osobnu i profesionalnu satisfakciju kada ga je tadašnji izbornik Klinsmann postavio za prvog vratara.

U grupnom dijelu natjecanja primio je samo dva gola od Kostarike u utakmici kojom je otvoreno prvenstvo. Mreža mu je ostala netaknuta i u dvoboju osmine finala protiv Švedske, ali je kapitulirao u četvrtfinalu, u znamenitom dvoboju s Argentinom. Momčad Josea Pekermana povela je u 49. minuti pogotkom Ayale. Južnoamerikanci su dominirali u posjedu lopte, a njemačka je igra do izražaja došla tek pred kraj dvoboja. Deset minuta prije završetka susreta Miroslav Klose, najbolji strijelac turnira, domaćinima je osigurao produžetke.

Nakon praznih mreža u tih 30 minuta pristupilo se ruletu pucanja jedanaesteraca. Do tog trenutka Njemačka i Argentina na svjetskim prvenstvima nikad nisu izgubile nakon raspucavanja s bijele točke. Obje su momčadi slavile tri puta. Vjerojatno najznačajniji trenutak u Lehmannovoj karijeri dogodio se tog 30. lipnja na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Njegovi su suigrači bili precizni četiri puta, a on je obranio udarce Ayale i Cambiassa, čime je odveo svoju zemlju među četiri najbolje reprezentacije na turniru.

Lehmann u akciji

Lehmann je svaki put znao stranu u koju će ići lopta. Nije slučajno pogodio, nego je - znao. Naime, prije izvođenja penala dobio je papirić na kojem je pisalo da li desno ili lijevo, nisko ili visoko, pojedini argentinski igrači najčešće pucaju jedanaesterce. Papirić je stavio u desnu čarapu. Kad je bio njegov red da stane među vratnice, pogledao je igrača koji će pucati, a potom na papirić. Rezultat nije izostao. Ideja o 'šalabahteru', o kojem je kasnije snimljen i film, došla je prije dvoboja od Švicarca Siegenthalera, glavnog skauta reprezentacije.

Čak je i Kahn čestitao Lehmannu koji je postao njemački heroj. Domaćin je na koncu osvojio treće mjesto nakon poraza od Italije i slavlja nad Portugalom. Poslije EP-a 2008. Lehmann je odlučio prestati nastupati za nacionalnu momčad. Ova sezona u redovima Stuttgarta označila je kraj karijere za 40-godišnjeg vratara iz Essena, koji je pet godina proveo u dortmundskoj Borussiji i pet u londonskom Arsenalu. Aktivan je kao humanitarac, a okušao se i kao glumac. Iako su njemački mediji spominjali mogućnost da u Južnoafričku Republiku otputuje u svojstvu igrača, to se ipak neće dogoditi. No postoje izgledi da u ulozi televizijskog sukomentatora poprati natjecanje koje je svakim danom sve bliže.