samo za tportal

Legendarni Ćiro Blažević o velikom uspjehu Chelseaja i Matea Kovačića: 'Komparacije s Lukom Modrićem su smiješne...'

30.05.2021 u 10:47

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić u subotu je u Portu osvojio svoj četvrti naslov u Ligi prvaka, pobijedivši s Chelseajem u finalu Manchester City 1:0. Za razliku od trofeja koje je osvajao s Realom, ovog je puta u ovom ogledu dobio minutažu i s pravom se veselio prestižnom trofeju

Hrvatski nogometaši nastavili su niz koji sada traje već devet godina, da se netko okiti naslovom pobjednika Lige prvaka.

Taj je niz započeo Mario Mandžukić, koji se 2013. godine na europski nogometni vrh popeo s Bayernom. Potom su tu uspijevali 2014. Luka Modrić (Real Madrid), 2015. Ivan Rakitić (Barcelona), 2016. Luka Modrić i Mateo Kovačić (Real Madrid), 2017. Luka Modrić i Mateo Kovačić (Real Madrid), 2018. opet Luka Modrić i Mateo Kovačić (Real Madrid), 2019. Dejan Lovren (Liverpool), 2020. Ivan Perišić (Bayern) i sada, 2021. Mateo Kovačić s Chelseajem.

Ovim uspjehom u Portu, Mateo Kovačić postao je i prvi hrvatski nogometaš koji je s dva kluba osvojio tri velika europska trofeja. Jer uz već spomenute Lige prvaka s Realom i Chelseajem, s londonskim je klubom osvojio i Europsku ligu.

Ovaj uspjeh londonskih Plavaca razveselio je sve u Hrvatskoj, baš zbog 27-godišnjeg hrvatskog veznjaka, koji je u finalnom okršaju ušao na teren u 79. minuti, ali i ostao na travnjaku do zadnje sekunde okršaja, odnosno sedme minute sudačke nadoknade. Dakle, ugrabio je skoro 20 minuta igre, a i u tom je periodu pokazao da zna i može igrati na nivou ovako velikih utakmica.

'Velika je ovo stvar za Hrvatsku, ali sam i sretan što nije igrao puno, a opet dovoljno da pokaže kako je igrač velikih mogućnosti', javio se u nedjelju ujutro, nakon što je odradio građansku dužnost i zaokružio svog favorita na lokalnim izborima, legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević.

  • +4
Slavlje igrača Chelseaja nakon osvojenog naslova pobjednika Lige prvaka Izvor: EPA / Autor: David Ramos / POOL

'Ali, znaš sine, zamjeram mu jer znam koliko on može dati, a to ne pokazuje stalno'.

Vjerujemo da će ga ovaj uspjeh napuniti srećom i zadovoljstvom, te da će sada u reprezentaciji zaigrati na istom tom nivou, a što će za veliki uspjeh na Euru biti potrebno?

'Nadam se i ja da hoće. On bi trebao biti veliki Dalićev adut i da će u presudnim trenucima pokazati sve ono što ja o njemu znam, da je igrač najveće klase'.

S obzirom na to da je osvojio četiri Lige prvaka, baš kao i Luka Modrić, mogu li njih dvojica stati u istu rečenicu?

'S Modrićem se ne može nitko komparirati. Ali ne zato što njih dvojica nisu jednako kvalitetni, već zato što je Modrić shvatio da uvijek, ali baš uvijek, moraš dati sve od sebe. I imati učinak kakvog trebaš imati na temelju talenta kojeg posjeduješ. I postoje afirmirani igrači, oni s reputacijom te oni s renomeom. A da bi se dostigao Modrićev renome, za to treba igrati na najvišem nivou uvijek. Mateo ima grešaka i to se neću libiti reći. Jer ja znam kakvu su mu kapaciteti, te da mu učinak nije ravan tome. Zvao sam njegovog trenera Gabrijelića, koji mi je rekao 'On je tako veliki igrač da ga drugi ne mogu shvatiti'. I ja mu vjerujem. Ali Mateo nema tu konstantu. No, hvala Bogu, još je u godinama da sve to može podići na nivo kojeg može dostići. A što smo s nekoliko poteza vidjeli i u subotnjem finalu. I da igra tako konstantno, bio bi definitivno drugi Modrić. Međutim, sada ga komparirati s njime je smiješno, jer Modrić je među tri najveća vezna igrača na svijetu svih vremena', obrazložio je Ćiro Blažević, pa smo ga pitali može li kakvim savjetom pomoći i Zlatku Daliću da izvuče iz Kovačića još više, ili pomogne Hrvatskoj da ostvari veliki rezultat na Euru.

'Nas dvojica imamo sjajan odnos, i često se čujemo. Međutim, ja Daliću nikada nisam ništa sugerirao, jer znam da on sve jako dobro vidi što se događa na terenu i među igračima i da mu moji savjeti nisu potrebni'.

  • +33
Finale Lige prvaka: Manchester City - Chelsea Izvor: EPA / Autor: Carl Recine / POOL