samo za tportal

Legendarni Ćiro Blažević i ovog se puta osvrnuo na nastup Matea Kovačića, a onda se sjurio prema francuskoj svlačionici uz jasnu poruku Didieru Deschampsu

15.10.2020 u 08:01

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija, nažalost, ni u osmom pokušaju nije uspjela stići do pobjede nad Francuskom. U srijedu je u utakmici Lige nacija, Deschampsova momčad slavila 2:1, a iako su Dalić i igrači pognute glave morali s terena, Miroslav Ćiro Blažević poslao im je poruku ohrabrenja

Izbornik Dalić i njegovi nogometaši nadali su se da će na maksimirskom travnjaku uspjeti ono što nije uspjelo još ni jednoj generaciji hrvatskih nogometaša, to jest stići do prve pobjede protiv Francuza.

Nažalost, ni u srijedu Hrvatska nije imala više rezultatskog uspjeha, jer iako je u drugom poluvremenu bila bolja, konkretnija i opasnija, Griezmann i Mbappe kaznili su dvije greške hrvatske obrane i zabili za pobjedu Francuza 2:1.

A ovaj niz neuspjeha krenuo je još od polufinala svjetskog prvenstva 1998. godine, kada su nas Francuzi zaustavili na domaćem terenu.

Tada je Hrvatsku vodio Miroslav Ćiro Blažević, dok je Stadeom de Franceom u St. Denisu trčao današnji francuski izbornik Didier Deschamps.

Bivši hrvatski izbornik, danas 85-godišnji Ćiro bio je i na ovoj utakmici, nakon koje je podijelio dojmove viđenim za tportal.

'Bila je ovo demonstracija moći i mladosti hrvatskih nogometaša.Čestitam Daliću jer ovako brzo ukomponirati momčad koja je nova, jer trebalo je napraviti novu ekipu, mi smo danas (op.a. u srijedu navečer) nesretno izgubili ali smo demonstrirali svu moć da možemo i protiv najjačih. A ovo su ipak svjetski prvaci. Nama je falilo malo iskustva. Prema tome, naša nogometna budućnost, po mom mišljenju, je itekako osigurana', rekao je Ćiro Blažević podno zapadne tribine maksimirske 'ruševine', dok je brzim korakom jurio prema južnoj, na susret sa svojim starim znancem, 52-godišnjim Deschampsom.

Od te 'mladosti', Ćiro Blažević je izdvojio jednog igrača, Nikolu Vlašića.

'Zbilja je bio maestralan. Uz našeg kapetana, Luku Modrića, koji je još uvijek svjetska klasa i apsolutni autoritet na terenu, Vlašić je zbilja zaslužio sve komplimente. Koliko je samo pretrčao, a onda i zabio gol, bio konstantno opasan'.

U drugom dijelu priliku je dobio i Mateo Kovačić, koji je ovog puta, za razliku od utakmice protiv Portugala, bio puno hrabriji, pa samim time i opasniji. Nakon te utakmice Ćiro je bio vrlo kritičan, a i sada je otkrio što očekuje od veznjaka Chelseaja.

>> Žestoki napad Ćire Blaževića: Daliću zamjeram što je slijep i što ne vidi koliko je dečko loš i da više nije za reprezentaciju

'Ja njega pratim od malena. I očekivao sam da će on biti drugi Zvonimir Boban, drugi Luka Modrić, a on nikako da pokaže što mu talent dozvoljava. Ali u ovoj utakmici, i on i svi ostali mladi, pokazali su da zaslužuju Dalićevo povjerenje, jer tu je istrčalo toliko mladosti koje ja ni ne poznajem. A oni se potpuno ravnopravno nose sa svjetskim prvakom'.

  • +34
Hrvatska - Francuska, UEFA Liga nacija, 14.10.2020. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jurio je Ćiro prema svlačionici, jer imao je Deschampsu štošta za reći. Naravno, u svom duhovitom ali i iskrenom stilu.

'Sretno si pobijedio, pič.. ti materina (hahahaha)'.

S Deschampsom vas veže dugogodišnje poznanstvo, još tamo iz vremena dok ste trenirali Nantes, a on započinjao profesionalnu karijeru, u kojoj je i vama nanio nekoliko poraza?

'On je čovjek koji jako respektira hrvatski nogomet. I jako nas poštuje i voli. Kada je imao 18 godina ja sam ga postavio za kapetana, Znao sam da će biti lider. I evo ga. vidi ga sada, izbornik je. I to kakav', završio je Ćiro Blažević