ryan giggs zna kako...

Legenda Manchester Uniteda za godinu i pol dana može zaraditi više od sedam milijuna eura bez ijednog odrađenog treninga

25.05.2020 u 07:57

Bionic
Reading

Ryan Giggs (46) je u siječnju 2018. godine preuzeo reprezentaciju Walesa koju je vodio u kvalifikacijama za Euro 2020. Igrali su Velšani u skupini F zajedno s Hrvatskom. U Osijeku su izabranici Zlatka Dalića slavili 2:1, dok je u Cardiffu bili 1:1. Na kraju su se Hrvatska kao prva, te Wales kao drugi u skupini, plasirali na 'odgođeni' Euro koji će se igrati 2021. godine

I tu priča postaje zanimljiva jer pandemija koronavirusa stopirala je gotovo sav sport u svijetu, a posebno je nastradao nogomet. I to onaj reprezentativni. Euro koji se trebao igrati ovog ljeta prebačen je na 2021. godinu, odgođena je UEFA Liga nacija, nema ni prijateljskih utakmica...

U međuvremenu je kao posljedica pandemije koronavirusa 'udarila' u financijska kriza, pa su neki izbornici dobili i otkaze, a onim sretnijima su nacionalni savezi za određeni postotak 'srezali' ugovore. No, ima i onih koji su ostali na starom, a ti će - poput Ryana Giggsa - sjajno zaraditi.

Naime, Giggs je s velškom reprezentacijom posljednju utakmicu odigrao sredinom studenog 2019. godine, bilo je to u kvalifikacijama za EP protiv Mađarske. Slavili su Velšani 2:0 i tako potvrdili plasman na veliko natjecanje.

Pandemija koronavirusa otkazala je Euro 2020., otkazane su sve nacionalne lige, nema ni prijateljskih utakmica, a upitno je kada će se i hoće li se uopće igrati UEFA Liga nacija.

Ako se Liga nacija neće igrati, reprezentacija Velsa - kao u ostalim i sve ostale - mogla bi imati ogromnu pauzu, s obzirom na to da je posljednju utakmicu odigrala 19. studenog prošle godine protiv Mađarske.

'Da, moguće je da se ne okupimo više od godinu dana! Tko zna, možda ta pauza potraje i 18 mjeseci, ako ne bude utakmica do ožujka 2021. godine, a to nikako nije dobro', komentirao je velški izbornik Ryan Giggs i nastavio:

'Prema nekim najavama trebali bi igrati neke utakmice u rujnu, listopadu i studenom, ali to je u ovom trenutku pod velikim znakom pitanja jer nacionalna prvenstva imaju prednost. I tako bi se u najgorem mogućem scenariju reprezentacija mogla prvi put okupiti tek u ožujku 2021.!'

Za izbornike je to prava noćna mora, pa neće imati reprezentaciju na okupu godinu i pol. Bez zajedničkog treninga, utakmica... A treba odraditi Euro u ljeto 2021.

No, engleski mediji pronašli su i dobru stranu ove situacije. Barem za nekoga. Naime, legenda Manchester Uniteda na mjesec od Velškog nogometnog saveza zaradi oko 400.000 eura, odnosno oko 4.8 milijuna eura na godinu.

E, sad. Ako se pauza reprezentativnog nogometa oduži, za tih bi 18 mjeseci koliko bi u najgorem scenariju mogla trajati, velški izbornik Ryan Giggs bi zaradio više od 7 milijuna eura! Bez ijednog jedinog treninga, okupljanja reprezentacije, utakmice...

U isto vrijeme i hrvatski izbornik Zlatko Dalić ima identičan problem, no njegova je plaća u HNS-u puno manja od one Giggsove. U ovom trenutku izbornik koji je s Hrvatskom osvojio srebro na SP-u u Rusiji radi za 'okruglo' milijun eura na godinu i u odnosu na Giggsa to je - sitniš! Prema nekim najavama iz HNS-a, Davor Šuker i suradnici pripremaju 'podebljani' ugovor kojim bi Dalića pokušali vezati do SP-a 2022. u Kataru. No, prvo treba odraditi EP sljedeće godine.