Spursi prošli dalje

LeBron odigrao savršenu utakmicu za 2:2 u seriji

21.05.2012 u 09:26

Bionic
Reading

Miami Heat i njegov All Star dvojac, LeBron James & Dwyane Wade, postigao je zajedno 70 koševa u gostujućoj pobjedi protiv Pacersa za 2:2 u seriji dok su San Antonio Spursi upisali novu pobjedu za 4:0 protiv LA Clippersa

Četvrta utakmica polufinalne serije NBA doigravanja na Istoku između Miami Heata i Indiana Pacersa definitivno je ključ serije. Vodili su košarkaši Pacersa 61:51 protiv Heata osam i pol minuta prije kraja treće četvrtine i u tim trenucima sva je voda išla na njihov mlin.

Zaista se činilo kako će igrači trenera Pacersa Franka Vogela do treće pobjede u seriji. No nova je iskra tada odjednom planula u igri floridske momčadi, čiji su igrači iznenada počeli skakati, blokirati, krasti lopte...

Stalno dobrom LeBronu Jamesu, koji je utakmicu započeo na mjestu krila (četvorke!), priključio se Dwyane Wade, potom i Udonis Haslem, te su igrači Erika Spoelstre u samo sedam minuta igre došli od spomenutih 61:51 za Pacerse do 76:66 svog vodstva. Serija 25:5 i dobivena treća trećina 30:16 pokazali su se dostatnim vodstvom za konačnu pobjedu 101:93.

Deset minuta prije kraja smanjili su Pacersi na minus 1 (80:79), ali je Wade dvama vezanim ubačajima opet odveo utakmicu na sigurnih plus pet. Posljednju prijetnju domaćih, koji su tricom Dannyja Grangera minutu i 35 sekundi prije kraja došli na minus pet (96:91), preciznim je ubačajom s odstojanja odbio Udonis Haslem, koji je u posljednjoj četvrtini ubacio osam poena od ukupno 14.

Briljantnu ili bolje rečeno savršenu utakmicu odigrao je James s 40, koševa, 18 skokova i devet asistencija (imao je zadnju loptu, ali triple-double ga nije zanimao!?), dok je Wade dodao 30 koševa, od čega 22 u drugom poluvremenu, devet skokova i šest asistencija. Obojica su bili na preko 50 posto šuta iz igre, a dodali su i po dvije blokade. Wade nije izgubio nijednu loptu, James jest pet, ali je i dvije ukrao.

'Osjećao sam se kao netko tko mora napraviti sve što je moguće samo da pobijedi', nakon utakmice iskren je bio James, a odmarao se svega četiri minute.

Igrali su Floriđani opet bez svog prvog centra Chrisa Bosha, koji je zbog ozljede trbušnog mišića izgubljen za ovu seriju.

Danny Granger za Indianu je ubacio 20 koševa uz pet skokova. Darren Collison dodao je 16 poena.

Peta utakmica serije u utorak se igra u Miamiju.

Nešto kasnije košarkaši San Antonio Spursa postali su prvi konferencijski finalisti NBA lige nakon što su četvrti put zaredom bili bolji od Los Angeles Clippersa. Teksaška je momčad na krilima Tonyja Parkera i Tima Duncana slavila 102:99, nadoknadivši zaostatak od minus pet iz posljednje četvrtine, te produljila pobjednički niz na 18 utakmica. Samo u doigravanju ima omjer 8:0, što je treći najbolji ulaz u doigravanje u povijesti NBA lige.

Iako su Spursi imali i 12 koševa prednosti početkom druge četvrtine, upali su u probleme pred sam kraj utakmice, kada je Eric Bledsoe zabio 11 uzastopnih koševa za Clipperse te ih doveo u vodstvo 90:85. Međutim, San Antonio je serijom 15:7 ponovno prešao u vodstvo te ga nije ispustio do kraja.

Tim Duncan ponovno je podsjetio na najbolje dane. Ubacio je 21 poen, uhvatio devet skokova i upisao četiri asistencije za svega 30 minuta na parketu. Tony Parker upisao je 17 koševa i pet asistencija (u završnici je zabio ključne koševe!), a Gary Neal 14 i tri asistencije.

'Clippersi su odigrali jako dobu utakmicu, no uspjeli smo nekako pobijediti. Prošli smo dalje, no nismo još ništa napravili. Čeka nas još puno posla', sa smiješkom je nakon utakmice kazao Tony Parker, košarkaš koji igra u životnoj formi.

Kod domaćina je Chris Paul – koji je u završnici izgubio ključnu loptu (prva izgubljena lopta Clippersa u poluvremenu!) - ostvario učinak od 23 koša i 11 asistencija, dok je Blake Griffin upisao 21 poen, a Bledsoe 17. Spomenimo i da su Paul i Griffin igrali ozlijeđeni tijekom praktički cijele serije, u kojoj svojoj momčadi nisu uspjeli priuštiti nijednu pobjedu (4:0).

San Antonio bi svog protivnika u finalu Zapadne konferencije mogao saznati već noćas (s ponedjeljka na utorak), kada Thunder ugošćuje Lakerse u svojoj Chesapeake Energy Areni u Oklahomi. Thunder vodi 3:1 u seriji.

NBA doigravanje, polufinala

Zapadna konferencija

LA Clippers - San Antonio 99:102 (Paul 23k, 11a / Duncan 21k, 9s, 4a)

San Antonio dobio seriju 4:0

Istočna konferencija

Indiana – Miami 93:101 (Granger 20k, 5s, Granger 16k / James 40k, 18s, 9a, Wade 30k, 9s, 6a)

serija je izjednačena na 2:2