odlazak 'kralja'

LeBron James je odlučio, a zbog toga bi 'stradati' mogao jedan hrvatski NBA košarkaš

29.06.2018 u 19:20

Bionic
Reading

S nestrpljenjem se čekala odluka najboljeg košarkaša današnjice LeBrona Jamesa u kojem će smjeru krenuti. 'Kralj' je napokon prelomio, odbio je ugovor koji mu je u momčadi Cleveland Cavaliersa jamčio 35.6 milijuna dolara za još jednu sezonu i krenuo prikupljati ponude

LeBron James još se jednom našao pred velikom prekretnicom u karijeri. Objavljeno je kako 'Kralj' neće prihvatiti opciju prema kojoj bi u momčadi Cleveland Cavaliersa u sljedećoj sezoni mogao zaraditi 35.6 milijuna dolara. LeBronu novac u stvari više ne čini prevagu, želi još jednom krenuti u napad i pokušati osvojiti titulu NBA prvaka. A s ovom momčadi Cavaliersa to nikako nije moguće, posebice nakon debakla u ovosezonskom finalu s Golden State Warriorsima.

Dakle, šanse da LeBron James ipak ostane u Clevelandu minimalne su te je započeo 'lov' na najboljeg svjetskog košarkaša. Njemu je važno samo jedno, da je buduća momčad konkurentna i spremna za juriš na sam vrh. U konkurenciji ih je, barem za sada, tek nekoliko.

Dobro obaviješteni izvori kažu kako bi se LeBron trebao ukazati u Los Angelesu jer su Lakersi u ovom trenutku najpotentnija NBA momčad. No, velika su im konkurencija Philadelphia Sixersi našeg Darija Šarića. Nažalost, bio bi to dvosjekli mač za našeg košarkaša jer gotovo sigurno ne bi zaigrao s LeBronom. Sixersi imaju sjajnu momčad, ali spremni su za još neka pojačanja, prije svih na listi želja im je Kawhi Leonard, sjajno krilo San Antonio Spursa koji traži izlaz. Sixersi su Spursima u zamjenu za Leonarda navodno ponudili baš Šarića i još dva igrača. Još se čeka odgovor.

  • +17
Američki košarkaš LeBron James Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U kombinacijama s LeBronom i Leonardom je i Paul George koji je također slobodan igrač nakon što je otišao iz Indiane te prošlu sezonu odigrao u Oklahoma City Thunderima. Naime, LeBron James je neizravno dao do znanja kako će doći u momčad koja 'osigura' ili Georgea ili Leonarda, siguran je da bi s njima mogao do još jednog naslova prvaka.

Za sada potreban novac za takvu investiciju koja bi kombinirano stajala čak i više od 100 milijuna dolara ima tek nekoliko NBA klubova - već spomenuti LA Lakersi, uvijek za takve akcije spremni New York Knicksi, te Houston Rocketsi, Boston Celticsi, Philadelphia '76ersi...

Realno, analitičari i oni bolje upućeni tvrde kako za sada najveće šanse imaju Rocketsi, tu je sjajni najkorisniji (MVP) košarkaš NBA lige protekle sezone James Harden, momčad je izbalansirana i potentna, a LeBron ne bi imao problema uklopiti se. Iza njih su Sixersi, velo mladi i neiskusni, ali izrazito nadareni s nevjerojatnim potencijalom. Još ako dovedu Leonarda.

  • +14
Dario Šarić Philadelphia '76ers Izvor: Profimedia / Autor: Bilgin S. Sasmaz / Anadolu Agency

Nisu ni NY Knicksi bez šansi, uspjeli su zadržati sjajnog Kristapsa Porzingisa, novca imaju koliko god treba... No, pitanje je žele li Leonard i/ili George igrati u Madison Square Gardenu i koliko je već desetljećima ambiciozna, ali kronično neuspješna momčad New York Knicksa izazov za LeBrona Jamesa.

Posebna su priča Lakersi koji su složili izuzetno mladu momčad koja pršti potencijalom i treba joj jedan velikan/veteran poput LeBrona. A i George voli svjetla pozornica, ne skriva kako ga LA već godinama privlači i to je veliki adut Lakersa u pregovorima. Sigurno je kako bi 'Kralj' u Los Angeles vratio legendarni 'showtime' koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća patentirala momčad predvođena Magic Johnsonom, Abdul-Jabbarom, Worthyjem..., a nastavili su ga Kobe Bryant i Shaq O'Neal.