JAMAJČANI BRŽI OD VLAKA

Lausanne: Blake i Bolt jurili poput vihora

23.08.2012 u 22:39

Bionic
Reading

Fantastičnu je utrku na mitingu Dijamantne lige u Lausannei istrčao jamajčanski sprinter Yohan Blake. Pobijedio je na 100 metara s vremenom 9.69 sekundi, dok je Bolt jednako impresivnim rezultatom

Radi se o rezultatu s kojim je prije četiri godine u Pekingu Usain Bolt srušio svjetski rekord i prvi put postao olimpijski pobjednik. Za Blakea je to, dakako, osobni rekord, a njime se izjednačio na drugom mjestu vječne ljestvice s Tysonom Gayom. Brže je od njih dvojice, dakako, trčao samo Bolt i to na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. (9.58), te početkom ovog mjeseca na Olimpijskim igrama u Londonu (9.63).

Blake je u britanskoj prijestolnici osvojio srebro, a u Lausannei je izbjegao Bolta koji se odlučio trčati 200 metara. Slavni sunarodnjak i trening-partner mu je, međutim, bio među prvim čestitarima nakon sjajno odrađene utrke.

Drugi je u Lausannei bio spomenuti Gay (9.83), a treći još jedan u nizu Jamajčana, Nesta Carter (9.95).

Utrka na 100 metara


Na 100 metara kod atletičarki, svjetska prvakinja Carmelita Jeter pobijedila je olimpijsku pobjednicu Shelly-Ann Fraser-Pryce. Obje su istrčale rezultat 10.86, ali je foto-finiš presudio u korist Amerikanke.

Zadržao je Usain Bolt sjajnu formu i nakon londonskih Olimpijskih igara. Pobijedio je u utrci na 200 metara s rezultatom 19.58 sekundi. I na Athletissimi je Jamajčanin bio glavna zvijezda, zabavljao je gledatelje, smijao se i lakoćom pobijedio. Iako je bio 26 stotinki sporiji nego u britanskoj prijestolnici, gdje je obranio zlato iz Pekinga, nije imao nikakvih problema na putu do prvog mjesta i rekorda mitinga. A o kako se kvalitetnom rezultatu radi, reći će i podatak da su u povijesti, osim dakako njega samoga, još samo trojica atletičara trčala brže od tih 19.58.

Drugo je mjesto osvojio Nizozemac Churandy Martina (19.85), a treće Boltov sunarodnjak Nickel Ashmeade (19.94).

Bolt nije zaostao po dojmu na duljoj dionici


Izvrsno je u Lausannei bilo natjecanje u skoku u vis. Kataranin Mutaz Essa Barshim pobijedio je s preskočenih 2.39 metara. Jedan od trojice brončanih visaša iz Londona i bivši svjetski juniorski prvak za četiri je centimetra popravio osobni rekord i postavio najbolji rezultat godine u svijetu. Iza sebe je ostavio najboljeg iz Londona, Rusa Ivana Uhova, te Britanca Roberta Grabarza s kojim je podijelio broncu. Obojica su preskočila 2.37 m.

Dodajmo da je veliko razočaranje gledateljima priuštio olimpijski pobjednik na 110 metara prepone Aries Merritt. Rezultati koje je postizao ove godine sugerirali su da bi u Lausannei mogao napasti i svjetski rekord, ali Amerikanac je diskvalificiran zbog preranog starta. U takvoj je situaciji slavio njegov sunarodnjak i svjetski prvak Jason Richardson (13.08).