KLUB PREKO INTERNETA

Kvasina s Rumunjima na Utrku kroz Kinu

25.08.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Kvasina s Rumunjima na Utrku kroz Kinu

Matija Kvasina (31), kao član rumunjskog Tusand Cycling Teama, od 7. rujna sudjelovat će na Utrci kroz Kinu. A još prije nekoliko mjeseci bio je na raskrižju: ostati ili otići iz biciklizma. U travnju se, naime, raspala sjajna momčad Loborike. S Matijom Kvasinom, Radoslavom Roginom, Tomislavom Dančulovićem, Hrvojem Miholjevićem, Massimom Demarinom i Emanuelom Kišrelovskim, Loborikin direktor Dejan Vitasović uspio je stvoriti hrvatski biciklistički dream team.

'Izostala je, međutim, potpora sponzora. U 2011. u Europi smo bili uspješniji od Dinama i Cibone, a na televizijskim ekranima nismo dobili ni dvije minute', kaže Matija Kvasina.

Kad se jedna velika biciklistička momčad ugasi, njezini članovi nemaju mnogo izbora. Ili stalan posao ili nastavak karijere u nekoj drugoj sredini. Kvasina se odlučio za nastavak natjecateljske karijere. Osjećao se čio, bio je spreman za nove izazove. Klub je našao preko interneta u rumunjskom gradu Miercurea Ciuc. U Rumunjskoj se sreo s ljudima punim entuzijazma. Predvodi ih Eduard Novak, svjetski paraolimpijski biciklistički as, pokretač i vođa kluba.

Kvasina se biciklizmom počeo baviti 1993. u klubu Zagreb-Metaliacommerce. Poslije je karijeru nastavio u inozemstvu.

Prema vlastitom priznanju, 2007. bio je u životnoj formi. Na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu neki su ga već vidjeli među deset najbržih vozača. Kakav bi to pothvat bio: član hrvatske reprezentacije među desetoricom najboljih na svijetu!

'No zbog pada na jednoj nizbrdici, završio sam oko 60. mjesta', pripominje Kvasina.

Danas sam skrbi o pripremama i treninzima.

'Valja poznavati svoje tijelo, što može, a što ne može podnijeti', ističe.

Samoučenje i razmjena iskustava s ostalim biciklistima dolazi kasnije. U doba natjecateljskih početaka i prvih uspjeha Kvasina je najviše naučio od hrvatskog stručnjaka Eugena Pleška i slovenskog trenera Gorazda Penka.
I prehrana je silno važna, Kvasina je učio i od nutricionista.

'Samo, kad vas nakon utrke uhvati glad, pojeli biste i ono što se inače ne preporučuje vrhunskim sportašima', dodaje kroza smiješak.

Na dva kotača kani se natjecati još nekoliko sezona. I nakon 35. želio bi ostati u biciklizmu, učeći mlade. Već danas, kad uzmogne, podučava mlade u zagrebačkom biciklističkom klubu Kalorija. S iskustvom biciklista koji je nastupao od Japana do Slovenije, od Kine do Španjolske, koji je bio sudionik olimpijskih igara i svjetskih prvenstava, doista ima što prenijeti nasljednicima.