TONI I PINO

Kukoč nikad bliže ulasku u Kuću slavnih; Giergia ponosan na nominaciju, ali je usput poslao znakovitu poruku cijelom Zadru

20.12.2019 u 12:34

Bionic
Reading

Dvojica legendarnih hrvatskih košarkaša Toni Kukoč (51) i Giuseppe Pino Giergia (82) uvršteni su među 50 kandidata za prijem u košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu

Toniju Kukoču – jednom od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena - ovo je ukupno treća nominacija, dok je Giergia po prvi puta među kandidatima, a na listi od 50 nominiranih je i srpski trener Ranko Žeravica.

Među slavnim igračima koji su završili karijeru su Kobe Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett i Chris Bosh, te treneri Rick Adelman, George Karl, Dick Motta i Rudy Tomjanovich.

Tijekom NBA All-star vikenda od 14. do 16. veljače bit će poznati uži popis od 12 imena, a konačni izbor bit će u travnju 2020.

Od Hrvata u Kuću slavnih su dosad ušli Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Mirko Novosel i Dino Rađa.

Prema mišljenju analitičara Kukoč, koji je sa Chicago Bullsima tri puta bio prvak NBA lige i ostavio je dubok trag u europskoj i svjetksoj košarci, nikada nije bio bliže ulasku u Kuću slavnih. Ipak mu je ovo treća nominacija...

'Za svakog sportaša ulazak u Kuću slavnih priznanje je za opus u sportskoj karijeri i sve što si napravio. Kod Amerikanaca su to vrlo jasno odredili; morate imati uspjeh iza sebe, pregršt osvojenih medalja i tek tada možete biti nominirani', kazao je za tportal 82-godišnji Girgia koji još uvijek s prijateljima jednom tjedno rekreativno igra košarku.

Kada je čuo vijest kako bi mogao ući u Kuću slavnih u američkom Springfieldu, gdje se nalazi njegov bivši suigrač i dobar prijatelj Krešimir Ćosić, bio je ponosan.

'Uvijek sam rekao što mislim pa tako svi znaju da je zbog pokojnog Kreše i mene, koji smo osvajali trofeje i zlatne medalje sa Zadrom i reprezentacijom Jugoslavije, upravo Zadar dobio epitet Grada košarke. Sve ostalo je luk i voda. Pa pogledajte gdje nam je košarka danas' dodao je Giergia.