SLATKI USPJESI

Kuglački klub Zagreb Zaboky ima najbolje mlade igračice

06.04.2011 u 12:57

Bionic
Reading

Šest desetljeća klub iz Kustošije nastupao je pod imenom Kraš, a uzlet je doživio kad je raskinuto dugogodišnje sponzorstvo

Zagreb Zaboky ima najbolje mlade kuglačice u Hrvatskoj, juniorke (do 23 godine) Ines Hasić, Katarinu Zajec, Mirnu Bosak i Valentinu Pavlaković, ali i mlađe juniorke (do 18 godina) Katarinu Zajec, Luciju Martu Jelavić, Luciju Sedlar i Valentinu Pavlaković.
Klara Sedlar i Mirna Bosak državne su prvakinje i u kadetskom paru (za igračice do 14 godina). Na kadetskom prvenstvu u pojedinačnoj konkurenciji Klara Sedlar osvojila je prvo, Mirna Bosak drugo, a Tea Dragičević treće mjesto.

Treće su i seniorke Zagreba Zabokyja. Seniorske boje u upravo završenom prvoligaškom prvenstvu branile su Ines Hasić, Marija Barić, Katarina Zajec, Manda Kopecki, Ana Augustinović, Dijana Puhala, Valentina Pavlaković, Lucija Marta Jelavić, Mateja Skupnjak, Lucija Sedlar, Sanja Sršić, Katarina Srpak i Ivana Zdolec.

Klub je osnovan 1948. godine, a šest desetljeća nastupao je pod imenom Kraš. Godine 2008. slastica je ponestalo, pa je klub promijenio ime u Zagreb Zaboky te iz druge ušao u prvu ligu. Zašto baš Zaboky?

'Predsjednik Zagreba Zabokyja bio je Robert Sedlar iz Zaboka. Otud i (dio) klupskog imena. Danas je predsjednik kluba Dalibor Jelavić', kaže Saša Petković, glavni trener. U stručnom stožeru su još Petar Maričić i Damir Fučkar, as svjetskoga kova, koji u klubu radi profesionalno.

'Imamo dobru komunikaciju s Fučkarom, osjećamo se opušteno, nema pritisaka, ali imamo samopouzdanja', ističe kapetanica Ines Hasić.

'Zahvalni smo Zagrebačkom sportskom savezu na potpori, na profesionalnom treneru i plaćenom objektu za treniranje. Sami pak podmirujemo natjecateljske i ostale troškove', dodaje Saša Petković.

U generacijski šarolikom seniorskom sastavu Zagreba Zabokyja nastupaju i umirovljenica Ana Augustinović 'naša baka', kako kažu u klubu, ali i kadetkinje.

'Otkako je postala umirovljenica, Ana Augustinović je sve bolja', tvrdi Saša Petković. Usput pripominje da će u NBC kupu (kuglačkoj Europskoj ligi) Zagreb Zaboky zaigrati s iskusnijim sastavom.

'U europskim klupskim natjecanjima kuglati mogu igračice s navršenih 16 godina. Stoga će u prvom europskom pohodu izostati 15-godišnja Valentina Pavlaković te 14-godišnjakinje Klara Sedlar i Mirna Bosak', obavještava Petković.

Zagreb Zaboky domaće utakmice igra na kuglani Grmoščice u Kustošiji. Kustošija je i dio grada iz kojeg je (većina) mladih igračica. I u kojem klub ima snažnu potporu.

'U kuglanju je najljepše, kao i u ostalim sportovima, kad osjetiš da napreduješ. Osim toga, sport omogućuje brojna poznanstva i prijateljstva. Već sam 17 godina u kuglanju, počela sam bacati kugle uz oca, a danas ne mogu zamisliti vikend bez dana provedenog na kuglani', opisuje Ines Hasić odnos svoj i odnos ostalih igračica Zagreba Zabokyja prema klubu i sportu kojim se bave.