NIKO U GLAVNOJ ULOZI

Kranjčarova rolica za pobjedu protiv Norveške

12.10.2010 u 22:00

Bionic
Reading

U pretposljednjoj utakmici godine hrvatska nogometna reprezentacija ubilježila je još jednu pobjedu. Pred mizernim brojem gledatelja Bilićeva momčad pobijedila je Norvešku 2:1, a potez utakmice svakako je rolica Nike Kranjčara za slavlje

Hrvatska nogometna reprezentacija na dobrom je putu da ovu godinu završi bez poraza. Istina, bilo je i slabijih igara, ali nakon što se nismo plasirali na SP, Bilić je uspio posložiti momčad i započeti novu pobjedničku seriju. Ona je nastavljena i u utorak protiv Norveške.

Hrvatska je dobro otvorila utakmicu, iako je za razliku od sastava koji je prije četiri dana pobijedio Izrael bilo nekoliko bitnih promjena. Naime, Bilić je na teren poslao momčad bez Runje, Ćorluke, Rakitića i Olića. Već u drugoj minuti u prvoj je prigodi bio Eduardo, a pet minuta kasnije norveškom vrataru prijeti i Mandžukić. Gosti, koji su se postavili dosta defanzivno, prvi su put zaprijetili u osmoj minuti, a ispred Abdellaouea reagirao je Schildenfeld. No iako su se gosti više branili, u 21. minuti uspjeli su šokirati malobrojno gledateljstvo u Maksimiru.

Ruud je ubacio, a Abdellaoue je glavom uspio matirati povratnika na gol Hrvatske Stipu Pletikosu. Nakon kratkotrajnog šoka, prigodu za izjednačenje imao je Kranjčar, ali Jarstein je taj pokušaj uspio zaustaviti. Baš kao i Šimunićev udarac glavom nakon slobodnjaka u 29. minuti. No u 35. minuti, Jarstein je ipak morao po loptu u mrežu. Srna je izveo sjajan slobodnjak, Mandžukić ga je tek dotaknuo i lopta je završila u mreži za izjednačenje 1:1. Do poluvremena je još Vukojević pogodio vratnicu, ali rezultat se nije promijenio.

Bilić je u drugo poluvrijeme ušao s jednom promjenom. Umjesto Modrića prvu priliku u A-reprezentaciji dobio je mladi Ivo Iličević, koji će sigurno pamtiti debi u Maksimiru. Ipak, mnogo važniji potez, za pamćenje, bio je onaj Nike Kranjčara u 50. minuti, kada je rolicom izbacio norvešku obranu i plasiranim udarcem pogodio za vodstvo Hrvatske 2:1.

Gost-izbornik, unatoč rezultatskom zaostatku, nije odustao od nakane da isproba neke igrače što je dodatno razvodnilo njihove napade. Istina, imao je Huseklepp izglednu priliku, ali Pletikosa je potvrdio da se vraća u formu. Mijenjao je i Slaven Bilić, ali njegove su izmjene bila rjeđe što je zadržalo kompaktnost momčadi, a to je značilo i održavanje rezultatske prednosti do kraja utakmice. Hrvatska je tako stigla do nove pobjede, a na dobrom je putu da i prvi put godinu završi bez poraza. Za taj uspjeh potrebna joj je još pobjeda u kvalifikacijskoj utakmici protiv Malte u studenome.

HRVATSKA - NORVEŠKA 2-1 (1-1)

Strijelci: 0-1 Abdellaoue (21), 1-1 Mandžukić (35), 2-1 Kranjčar (49).

Gledatelja: 3.000

Sudac: Skomina (Slovenija)

HRVATSKA: Pletikosa - Srna (Buljat, 88), Schildenfeld, Šimunić, Strinić - Vukojević (Dujmović, 61), Pranjić (Pokrivač, 90+1); Mandžukić, Modrić (Iličević, 46), Kranjčar - Eduardo (Bilić, 61)

NORVEŠKA: Jarstein - Ruud, Demidov, Hangeland (Waehler, 64), J.A. Riise - Jenssen (Hauger, 46); Braaten (Carew, 65), Henriksen (Grindheim, 46), Vaagan Moen (Rindaroy, 85), Pedersen - Abdellaoue (Huseklepp, 59)