NIGERIJA ZA GOL KRATKA

Koreja nakon drame izborila nokaut fazu

22.06.2010 u 22:26

Bionic
Reading

Južna Koreja se, uz Argentinu iz skupine B, plasirala u osminu finala Svjetskog prvenstva. Azijci su u trećem kolu odigrali s Nigerijom 2:2, što im je bilo dovoljno za drugo mjesto

Južna Koreja je drugi puta u osam nastupa na svjetskim prvenstvima prošla skupinu. Nakon 2002, kada su kao domaćini bili četvrti, sada su stigli do svojeg drugog najboljeg rezultata na natjecanju. Azijci su nakon pobjede protiv Grčke i poraza od Argentine u posljednjoj utakmici po skupinama remizirali s Nigerijom (2:2) i izborili plasman među 16 najboljih.

S druge strane, njihov protivnik Nigerija je pravo razočaranje. 'Superorlovi' su upisali tek jedan bod, a ukupno su bez pobjede na SP-u osam utakmica u nizu, od 1998. i Bugarske.

Sve je dobro počelo za Afrikance jer je već u 12. minuti Uche došao ispred svog čuvara te je pospremio jedno ubacivanje s desne strane u mrežu Sungr Yonga, a isti igrač je pogodio i vratnicu. No, Korejanci se nisu predali, polako su gradili igru, a njihova dominacija na sredini terena donijela je izjednačenje u 38. minuti kada je s(p)retno nakon ubačaja iz slobodnjaka pogodio Jung Soo. Na odmor se je otišlo sa 1:1, a taj rezultat je odgovarao Korejancima budući da ni Grčka nije vodila protiv Argentine.

Izabranici Jung Moo Huha u drugom dijelu su odlučili otkloniti sve dvojbe oko drugog putnika u nokaut fazu. Njihova hrabra igra je nagrađena odmah na početku 49. minute, kada je bio precizan Chu Young. Ipak, Nigerija se nije predala. U 69. minuti Obasi je zaustavljen prekršajem u kaznenom prostoru, a Yakubu je bio siguran s bijele točke. Sada je Nigeriji još trebao gol za prolaz. 'Superorlovi' su dobili krila krenuli na sve ili ništa, Koreja se panično branila, ali na sreću Azijata, napadački aduti s nigerijske klupe Martins i Obinna su promašili nekoliko izglednih prilika.

Inače, bio je to njihov prvi dvoboj na SP-ima, ali četvrti u povijesti i Koreanci su uspješniji s dva trijumfa, a dva susreta su završila remijem.

Južnu Koreju sad u osmini finala čeka Urugvaj.

NIGERIJA - JUŽNA KOREJA 2:2

DURBAN. Stadion Moses Mabhida - 61.874 gledatelja; sudac: Olegario Benquerenca (Portugal);

Strijelci: 1:0 Uche (12), 1:1 Jung-soo (38), 1:2 Park Chu-young (49), 2:2 Yakubu Aiyegbeni (69-11m)

NIGERIJA: Enyeama - Odiah, Shittu, Yobo (od 46. Echiejile), Afolabi - Uche, Etuhu, Ayila - Yakubu Aiyegbeni (od 70. Obinna), Obasi, Kanu (od 57. Martins)

JUŽNA KOREJA: Jung Sung-ryong - Cha Du-ri, Young-pyo, Yng-hyung, Lee Jung-soo - Kim Jung-woo, Ki Sung-yong (od 87. Kim Jae-sung), Park Ji-sung, Lee Chung-yong - Park Chu-young (od 90+2. Kim Dong-jin), Yeom Ki-hun (od 64. Kim Nam-il)

Prvi gol Nigerije