HOMOFOBIJA U HNS-U

Kontra i Iskorak tužili Vlatka Markovića

08.11.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Udruge Kontra i Iskorak, koje predstavljaju lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe, oštro su osudile izjave Vlatka Markovića o tome kako nogomet igraju samo zdravi ljudi, a ne i homoseksualci te su najavile tužbu hrvatskom sudstvu i disciplinskoj komisiji Uefe

Sporni dio intervjua Vlatka Markovića Večernjaku

VL: Bi li za hrvatsku selekciju mogao nastupiti igrač koji bi se deklarirao kao gay?
Marković: Dok sam ja predsjednik, sigurno ne!

VL: Susreli ste takvoga igrača u karijeri?
Marković: Ne, na svu sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi.

Nije prvi put da se predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza u izjavama obrecnuo na gay populaciju, no njegov posljednji istup naišao je na prilično žestok otpor LGBT udruga. Štoviše, udruge najavljuju tužbe zbog diskriminacije, a u najavama idu toliko daleko da će Vlatka Markovića prijaviti i disciplinskoj komisiji Uefe.

'Stav svjetskih i nacionalnih mjerodavnih institucija (Svjetska zdravstvena organizacija, Hrvatska liječnička komora) jest da homoseksualnost nije bolest, a diskriminacija na temelju seksualne orijentacije kažnjiva je po hrvatskim zakonima. Podsjećamo da je već jednog nogometnog trenera -

Otta Barića sankcionirala  Uefa zbog diskriminativnih izjava spram homoseksualnih osoba.

LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne) osobe izložene su diskriminaciji i nasilju zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Diskriminacija na radnom mjestu (uključujući sportske klubove) nažalost česta je pojava u hrvatskom društvu, a žrtve diskriminacije rijetko prijavljuju takve slučajeve zbog nepovjerenja u državne institucije.

Zbog svega navedenog, podnijet ćemo udružnu tužbu zbog diskriminacije protiv predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Također, slučaj ćemo prijaviti i disciplinskoj komisiji Uefe', stoji u priopćenju koje su potpisali Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra i Edo Bulić, koordinator Iskoraka.