MAXtv PREPORUKA

Konačno kreće ruski hokej i američki NFL

08.09.2010 u 14:11

Bionic
Reading

U nekoliko narednih dana Arena Sport 1 i 2 izravno će prenositi utakmice za sportske sladokusca. Hokej, južnoamerički nogomet, NFL, europske nogometne lige i sve to uz komentare Željka Vele, Bože Sušeca i ostalih dobro nam znanih glasova s malih TV ekrana

Konačno smo stigli do tjedna u kojem kreću ruski KHL i američki NFL. Jasno, riječ je o hokeju na ledu i američkom nogometu, a u nekoliko narednih dana na Areni Sport 1 i 2 moći ćemo gledati i izravne prijenose utakmica Copa Sudamericane, Primere, Le Championata i Serie A.

S posebnom pažnjom gledat ćemo utakmicu Villarreala i Espanyola, i to stoga što je 'žuta podmornica' prvi suparnik zagrebačkog Dinama u Europskoj ligi, a bit će zanimljivo vidjeti i u kakvoj su formi aktualni NFL prvaci New Orleans Saints. U ruskoj hokejaškoj ligi osjeti se recesija, no kvaliteta utakmica sigurno će zadovoljiti i najprobirljivije hokejaške sladokusce.

Hokej na ledu: AK Bars - Dinamo Moskva (1. kolo KHL-a)
Izravni prijenos 8. rujna u 16.55 sati

U srijedu popodne konačno kreće i ruska hokejaška liga, a na startu se susreću AK Bars iz Kazanja i ruski velikan moskovski Dinamo, jedan od najtrofejnijih hokejaških klubova u svijetu. Premda su i u najjačoj europskoj hokejaškoj ligi primjetni financijski problemi, a to se vidi po istupanju Lade Togliatti iz natjecanja te fuziji Dinama iz Moskve i prošlogodišnjeg finalista HC MVD Balašiha, kvaliteta hokeja neće drastično pasti. Umjesto 24 momčadi, ove godine će se u KHL-u natjecati jedna manje, a Rusi su pokušali nadopuniti jednu momčad pozivom Ukrajincima (čak je i oformljena ekipa HC Budivelnika samo zbog toga), pa Česima te na kraju Slovacima, no svi su otpadali zbog novca. Na kraju su organizatori natjecanja odustali od čekanja i krenuli u Ligu s jednom klubom manje.

AK Bars je u ovoj utakmici favorit, no u hokeju na ledu, pogotovo u jakim ligama poput ruske, favoriti nerijetko gube, čak i na svom ledu. Stoga se valja pripremiti na veliki okršaj i spektakularnu igru. Ljubitelji hokeja ovu utakmicu sigurno neće propustiti!

Nogomet: Argentinos Juniors - Independiente (Copa Sudamericana, drugi krug)
Izravni prijenos  10. rujna u 00.25 sati

Poznato je kako su Argentinci temperamentni kada je riječ o nogometu. Ako ne ide klubovima, tada ceh kod navijača plaćaju izlozi, ulice, kafići, suparnički fanovi, a ponekad i sami igrači. Argentinos Juniors i Independiente su u teškoj situaciji. U prvenstvu se nalaze pri dnu i Copa Sudamericana im dođe kao mala prilika za iskupljenje.

Gosti su u prednosti ne zbog forme ili kvalitete, nego zbog navijača. Strijelac za pobjedu od 1:0 iz prve utakmice Galeano jedan je od rijetkih koji se ne mora bojati navijačkog bijesa. Kod Independientea kao najveći aduti su veznjak Cabrera te napadač Silvera, čija se eksplozija doduše još čeka.

U domaćim redovima bi sve dali za pravog strijelca jer s Urugvajcem Vargasom sve je manje strpljenja. Bit će to dvoboj pod velikim mjerama osiguranja, a onaj tko završi svoje natjecanje u drugom kolu imat će većih briga nego što je brz oproštaj od Copa Sudamericana.

Američki nogomet: Minnesota Vikings - New Orleans Saints (1. kolo HFL-a)
Izravni prijenos u 10. rujna u 2.25 sati

Noćobdije, baš kao i nemali broj ljubitelja američkog nogometa u Hrvatskoj, u petak će doći na svoje: kreće nova sezona NFL-a, a na otvaranju ćemo pratiti izravan prijenos Vikingsa i Saintsa. Premda američki analitičari ne predviđaju borbu za naslov nijednoj od te dvije momčadi, nema sumnje da će utakmica biti izvrsna. Saintsi su aktualni prvaci, pojačali su se s osam milijuna dolara po sezoni vrijednim obrambenim igračem Alexom Brownom, dosadašnjim igračem Chicago Bearsa, i već na startu sezone željet će dokazati da igrama mogu konkurirati za obranu naslova. Inače, to je sve teža misija jer su od 1999. samo New England Patriotsi uspjeli obraniti naslov. Vikngsi? Imaju određenih problema s ozljedama, no u Minnesoti su odlučni pokazati da se mogu nositi s najboljima. Obrana im je jača strana, a hoće li izdržati pod naletima Saintsa, tek ćemo vidjeti.

Nogomet: Real Madrid - Osasuna (2. kolo španjolskog prvenstva)
Izravni prijenos 11. rujna u u 19.55 sati

'Kraljevski klub' već je u prvom kolu ostao bez gola. Milijunaši sa Santiago Bernabeua nisu uspjeli probiti bedem Mallorce, a 'bunker' ih očekuje i protiv Osasune. Sada bi im trebalo biti lakše jer su ipak domaćini, no treba znati da su ozljede iz sastava Reala izbacile na neko vrijeme Cristiana Ronalda i Kaku.

'Higuain i Benzema su premalo u napadu', zavapio je nedavno trener Mourinho koji je još ljut na čelnike što mu nisu doveli nekog kapitalca poput Drogbe ili Eto'oa.
 
Što se tiče Osasune, nju su ionako svi prekrižili. Ta momčad je u 32 prvoligaške utakmice u Madridu samo dva puta uzela puni plijen (1991. i 2004), a 25 puta je ostala praznih ruku. Goste može jedino ohrabriti činjenica da su najvažnije karike spremne za ogled 'bez nade'.

Nogomet: Juventus - Sampdoria (2. kolo talijanskog prvenstva)
Izravni prijenos 12. rujna u 14.55 sati

Prvenstvo je tek počelo, a Juventus je pod velikim pritiskom. 'Stara dama' je u prvom kolu upisala poraz, a sada u Torino dolazi odlična Sampdoria koja je još jača u odnosu na prošlu uspješnu sezonu. Dodatan teret na leđa domaćih igrača je i činjenica da oni koštaju klub 100 milijuna eura, tri puta više nego što uprava Đenovljana troši na svoje zvijezde.

'Juventus je veliki klub koji prolazi fazu obnove, a to ne ide brzo. Činimo sve što je u našoj moći,' poručio je sportski direktor Giuseppe Marotta koji na ovaj način već traži milost i strpljenje od navijača.

Ni situacija s ozljedama nije idealna među 'zebrama' jer su napadači Iaquinta, Amauri i Martinez van stroja kao i vratar Buffon, dok u svlačionici više nema Diega. Sampdoria dolazi s puno optimizma, a ponajviše motiva imat će napadač Cassano koji se prije spominjao kao moguće pojačanje Juventusa. Što se tiče sam statistike, u 56 prvenstvenih utakmica u Torinu, gosti su samo četiri puta slavili (uz 17 remija), a posljednji trijumf se dogodio 2005.