GOMILANJE UTAKMICA

Konačna odluka; Fifa uvodi nova natjecanja; za zdravlje nogometaša očigledno ih nije nimalo briga!

18.04.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Međunarodni nogometni savez (FIFA) predstavio je novi format Svjetskog klupskog prvenstva koji bi od 2021. godine trebao zamijeniti Kup konfederacija

Svjetska klupska prvenstva su se od 2000. održavala u prosincu svake godine, a na njima su sudjelovali kontinentalni prvaci i predstavnik zemlje domaćina. No, neatraktivan termin za posljedicu je imao i slabe financijske prihode pa su u FIFA-i odlučili promijeniti format.

Tako bi se od 2021. godine klupska SP održavala svake četiri godine, trajala bi 18 dana, a na njima bi sudjelovale 24 momčadi. Redizajnirano klupsko SP održavalo bi se tijekom lipnja u godinama koje prethodne svjetskim prvenstvima kako se njegov termin ne bi preklapao s nacionalnim prvenstvima, poglavito onima u Europi.

Uvođenje novog, proširenog klupskog SP-a ujedno bi značilo i ukidanje Kupa konfederacija koji je svoje posljednje izdanje doživio lani u Rusiji.

Iz FIFA-e su također najavili i uvođenje svoje Lige nacija po uzoru na natjecanja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF. Kao i UEFA-inoj Ligi nacija, koja će krenuti ove jeseni, reprezentacije iz svakog kontinentalnog saveza bit će podijeljene u jakosne razrede od po četiri reprezentacije koje će igrati međusobno dvokružnim sustavom (garantiranih šest utakmica) nakon kojih će najslabije momčadi padati u niži, a najbolje se uspinjati u viši rang natjecanja. Najbolje momčadi sa svakog kontinenta sudjelovat će na završnom turniru na kojemu će se boriti za naslov ukupnog pobjednika.

  • +12
Peru - Hrvatska, prijateljska utakmica Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Utakmice FIFA-ine Lige nacija igrale bi se u rujnu, listopadu i prosincu.

Kako bi financirala novu verziju Svjetskog klupskog prvenstva i Lige nacija, FIFA se oslanja na privatne sponzore koji bi u razdoblju od 2021. do 2033. godine trebali uložiti oko 25 milijardi dolara.

Na uvođenje novih natjecanja bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati najbogatiji klubovi, jer bi njihovi igrači tako imali još manje vremena za oporavak prije nove sezone pošto su kalendari ionako prenatrpani. Osim naravno ako i oni tu ne pronađu svoj interes (novac). Same nogometaše nitko neće ništa pitati odnosno može li njihovo tijelo izdržati sve veći broj utakmica u godini.

  • +6
Prijateljska utakmica: Meksiko - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: N.N.