ODGOVOR STIŽE U PETAK

Kome čelno mjesto HNS-a, Markoviću ili Štimcu?

16.12.2010 u 10:53

Bionic
Reading

Vlatko Marković ili Igor Štimac? Ili možda Davor Šuker? Pitanje je tko će od njih dvojice, možda čak i trojice, sjesti na čelno mjesto Hrvatskog nogometnog saveza, a odgovor bismo mogli doznati u petak, kada je na rasporedu Izborna skupština

U petak će se u zagrebačkom hotelu Westin s početkom u 13 sati održati Izborna skupština Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), na kojoj ćemo (možda) doznati ime novog predsjednika krovne nogometne organizacije u našoj zemlji.

Kandidata su samo dva. Vlatko Marković, koji se bori za četvrti mandat na čelu HNS-a, te bivši hrvatski reprezentativac i član brončane generacije 'vatrenih', Igor Štimac. Skupštinu HNS-a čini 49 članova, a za pobjedu je potrebna natpolovična većina, što je 25 glasova. Skupština je sastavljena od 22 konstitutivna elementa, svaki s minimalno dva glasa. Županijski savez koji ima više od 100 klubova ima pravo na tri glasa, dok Osječko-baranjski savez ima više od 150 klubova, pa prema tome i četiri glasa.

Nažalost, predsjednička kampanja bila je iznimno prljava i stresna. Bila je to borba bez skrupula za svaki glas. Komisija za žalbe imala je pune ruke posla, a na koncu je odbila sve prigovore iz tabora Igora Štimca. Prvo su se žalili na odluku Izborne komisije NS Dubrovačko-neretvanske županije, kojom je kandidatura Pere Vićana za člana Izvršnog odbora proglašena valjanom, a potom i na broj zastupnika na koji ima pravo Zagrebački nogometni savez. Međutim, ni te odluke nisu, očito, konačne, jer u srijedu navečer ponovno se sastala druga skupština NS Dubrovačko-neretvanske županije i još je jednom jednoglasno odlučila dati podršku Igoru Štimcu, te će tako omjer potencijalnih glasača, za jednog ili drugog, opet biti neizvjestan. Tim više što će glasanje biti tajno, pa svi obećani glasovi nisu potvrđeni dok se ne prebroje.

Dosta spora bilo je i oko Brodsko-posavske županije, radi li u njoj više od 100 klubova, dakle ima li pravo na dva ili tri glasa. Na koncu će imati pravo na tri glasa. Na samoj sjednici će Verifikacijska komisija odlučiti i o predstavnicima Udruge prvoligaša. Koliko je cijela kampanja bila stresna, svjedoči i podatak da je predsjedniku Izborne komisije, 77-godišnjem Stanku Hautzu pozlilo. Nakon svih optužaba i pritisaka kojima je bio izložen, bivši sudac Vrhovnog suda morao je potražiti pomoć u bolnici, tako da neće nazočiti samoj sjednici Skupštine.

Prema svim najavama, na Skupštini bi moglo biti 'vatreno'. Moguće su i opstrukcije, pa čak i prekid zbog narušavanja reda i poslovnika, ili pak prekid zbog nedostatka kvoruma koji iznosi 25 zastupnika. Postoji i mogućnost osporavanja Verifikacijske komisije ili pak zbog osporavanja mandata zastupnicima koji su predmet spora.

U svojim predizbornim aktivnostima oba kandidata za obećavala brda i doline. Aktualni predsjednik HNS-a je u svom programu naveo nekoliko strateških točaka kojima će posvetiti posebnu pozornost, a to su: nogometne reprezentacije, sustav natjecanja, pravilnik o licenciranju, reprezentativni kamp te briga o mladima i borba protiv rasizma i nedopuštenog klađenja.

Štimac je najavio mnoge promjene, a kao uzor HNL-u naveo je nizozemsku ligu. Namjerava potaknuti pretvorbu svih klubova, uvođenje stvarne, a ne formalne demokracije u HNS-u, trodiobu vlasti, odnosno nemiješanje u sudački i arbitražni dio organizacije te ponajprije stabilizaciju sustava natjecanja. Namjerava osmisliti najmanje četverogodišnji ciklus sa sustavom natjecanja Lige 16 te sufinancirati sve klubove s najmanje milijun kuna po klubu. Drugoligašima bi se pomoglo oko izgradnje infrastrukture, a HNS bi u svim ligama preuzeo plaćanje svih davanja i taksi.

Dosadašnji predsjednici:
Mladen Vedriš (rujan 1990 – srpanj 1994)
Damir Matovinović (srpanj 1994 – ožujak 1995)
Đuro Brodarac (ožujak 1995 – lipanj 1995)
Nadan Vidošević (lipanj 1995 – kolovoz 1996)
Josip Šoić (kolovoz 1996 – lipanj 1997)
Branko Mikša (lipanj 1997 – listopad 1998)
Vlatko Marković (prosinac 1998 – )