KAKO S NOVIM ZAKONIMA

Klubovi s pivom i vinom sanjaju o opstanku

02.02.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Hrvatski klubovi već godinama jedva spajaju kraj s krajem, a novim predloženim Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima njihove mogućnosti opstanka još su više ugrožene. Primjerice, na rukometu ili hokeju više se neće moći popiti ni kap piva, što će itekako uzdrmati temelje financijske konstrukcije klubova

Sjećate li se one pompe oko Sanaderovog pijuckanja vina tijekom Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine ili priča kako je ondašnji ravnatelj policije Vladimir Faber također 'zavirio u čašicu' tijekom Snježne kraljice iste godine u VIP šatoru, pridruživši se stotinama ljudi koji su na istom mjestu konzumirali alkohol? Ne bi to bilo ništa čudno da tog trenutka na snazi nije bio Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima koji izričito zabranjuje točenje alkohola na sportskim borilištima.

'Unutar športskog objekta nije dozvoljena prodaja i distribucija alkoholnih pića u smislu ovoga Zakona. Bezalkoholna pića se smiju prodavati ili distribuirati samo ako su u papirnatim ili otvorenim plastičnim posudama', stoji u članku 21. tog Zakona, a u 38. članku se govori i o kazni za prekršitelje: 'Novčanom kaznom od 5.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj organizator športskog natjecanja, vlasnik ili korisnik športskog objekta ako unutar športskog objekta omogući ili tolerira prodaju i distribuciju alkohola.' Kasnijom dopunom kazna je preinačena na plaćanje od 10 do 50 tisuća kuna.

Javnost za ili protiv piva na tribini
Zašto baš sad sve to spominjemo? Prvenstveno stoga jer je novi Zakon o navijačima, kako se kolokvijalno naziva Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, upravo u saborskim klupama i puno je rigorozniji od aktualnog, ali i zato što je percepcija javnosti da nešto s provedbom sadašnjeg zakona ne funkcionira. Ne želeći raspravljati o tome je li Zakon dobar ili loš, pogoduje li nekome ili ne, zaključujemo kako javnost smatra da se ne provodi svugdje na isti način. Vidi se to iz brojnih anketa koje mediji provode na sportskim borilištima.


Jesu li neredi domaćih huligana inspirirani samo alkoholom?

No činjenice govore suprotno. Primjerice, na rukometnim utakmicama Croatia osiguranja Zagreb na tribinama se bez problema ispija pivo, tek je mali problem s novinarima, dok se na hokejskim susretima Medveščaka pivo toči u hektolitrima i gledateljima i novinarima. Na umaškom ATP turniru novinari također nerijetko imaju mogućnost konzumacije vina u press-centru. Objašnjenje postoji...

'Prema odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, mogućnost prodaje i distribuiranja alkoholnih pića s koncentracijom do 6 posto alkohola predviđena je i razjašnjena u članku 21. ZSNŠN. Ukoliko športski klub ili organizator športskog natjecanja iskaže potrebu za omogućavanjem prodaje ili distribucije alkoholnih pića, sukladno članku 21. ZSNŠN obraća se nadležnom nacionalnom športskom savezu koji, nakon procjene stupnja rizika i uz suglasnost policije, naravno, suglasnost se izdaje ako se ne radi o visokorizičnom natjecanju, dopušta prodaju i distribuciju alkohola. Broj posjetitelja nekog športskog natjecanja sam po sebi nije mjerilo za određivanje stupnja rizika', kazala nam je Aleksandra Ljuba, djelatnica Odjela za Odnose s javnošću pri kabinetu ministra unutarnjih poslova.

Navijačice s pivom na hokeju u Areni
Oprez u klubovima
Iz klubova kojima je dopuštena prodaja piva ili vina vrlo se oprezno osvrću na predloženu promjenu Zakona po kojoj bi se točenje alkohola posve zabranilo.

'Smatramo kako su određene izmijenjene odredbe zakona ishitrene i nisu donesene prema stvarnim činjenicama niti uz prethodno sagledavanje situacije kod klubova koji su svojim djelovanjem dokazali da postoji sportska publika. Naime, utakmice Medveščaka u Zagrebu dosada je posjetilo vise od 400.000 gledatelja, između ostaloga publika je mogla uživati u pivu, a pritom nije zabilježen niti jedan navijački incident', kazao nam je Ranko Vučinić, glasnogovornik Medveščaka.

Kratko se osvrnuo na mogućnost da se posve zabrani točenje alkoholnih pića na sportskim borilištima: 'Eventualnim uvođenjem novih izmjena bio bi direktno ugrožen dio financijskog budžeta i poslovanja kluba koji ne prima financijsku potporu države i grada već svoje poslovanje financira isključivo kroz partnerske ugovore te vlastite kanale prihoda - marketing, ulaznice, koncesije na utakmicama, uključujući i ugostiteljstvo. Pozivamo Vladu da sazove radni sastanak s predstavnicima klubova i sportskih kolektiva koji su dokazali da tribine mogu biti bez nasilja i koje podržava sportska publika, a s ciljem razgovora vezanih uz zakon o sportu i izmjene.'

S pivom, ali bez nereda
Bez piva nema ni novca
Iz CO Zagreba stiže vrlo sličan stav, i oni imaju svoje navijače, 'Bijele lavove', a za probleme na tribinama ne znaju već puno desetljeće.

'Kad je u pitanju točenje alkohola na utakmicama RK Zagreba, procedura je dosad bila jednaka kao i za ostale sportske događaje, dakle odluka se temeljila na procjeni policije. Također, napominjem kako dosad nije bilo nijednog jedinog incidenta koji bi se mogao dovesti u vezu s konzumacijom piva na našoj utakmici. Stoga, teško nam je reći da imamo razloga veselo pozdraviti najavljivanu 'nultu stopu tolerancije na alkohol' na sportskim događajima, tim više što je tvrtka Bavaria jedan od dugogodišnjih klupskih sponzora, a svi znamo koliko su u ova teška vremena sponzori svima nama bitni', prenijela nam je stav kluba glasnogovornica Vlatka Hercigonja.

Zaključak je, dakle, sasvim jasan. Klubovi se neće opirati zakonskim normama, no svakako će nastojati uspostaviti kontakt s ljudima koji odlučuju o spomenutim Zakonu. Nažalost, do komentara Dinama nismo uspjeli doći. 'Modri' su u Turskoj na pripremama i naši pozivi ostali su bez odgovora s druge strane.