VELIKAN NA KOLJENIMA

Klubovi ne žele Rangerse u Premiershipu

25.06.2012 u 22:31

Bionic
Reading

Četrnaestoga ovog mjeseca, nakon što je pravno likvidiran, nogometni klub Glasgow Rangers s novim je vlasnikom stadiona (Ibrox) i trening-igrališta (Murray Park) zatražio dozvolu za nastavkom nastupanja u Škotskoj premierligi

Zahtjev je na Udruženje premierligaških klubova u Škotskoj poslao novi vlasnik kluba Charles Green, odnosno konzorcij (The Rangers Football Club Ltd) kojem je on na čelu i koji klub, nakon stečajnog pa likvidacijskog postupka, ima u vlasništvu. Problem je što se uoči glasovanja o odobravanju sudjelovanja pravno novog subjekta u Premiershipu, koje će se održati četvrtog srpnja, negativno izjasnilo već šest od 12 premierligaških klubova; da bi s novooformljenim klubom mogao nastaviti natjecanje u Premiershipu, Green bi morao dobiti najmanje osam od ukupno 12 predstavničkih glasova.

Nakon Aberdeena, Invernessa, Dundee Uniteda, Heartsa i Hiberniana, protivnikom izvanrednog Rangersova ulaska u Premeirship dolazeće sezone priključio se i St. Johnstone.

'Mislim da moramo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku kustosima škotskog nogometa da se ova vrsta scenarija više nikada ne bi ponovila nikome od nas', priopćili su iz St. Johnstonea, dok su isto potvrdili i iz Aberdeena:

'Naša je namjera da ne podupremo sudjelovanje Rangersa u novoj sezoni Premiershipa.'

Novom vlasniku Greenu, odnosno konzorciju koji vodi, sada ne preostaje ništa drugo nego redom slati zahtjeve za uključenje u niže lige škotskog nogometa.

U lošem danu za slavni klub 140-godišnje tradicije, u 54 navrata škotskog prvaka, objelodanjeno je da je pokrenuta kriminalna istraga o vlasničkom preuzimanju kluba Craiga Whytea od Sir Davida Murraya u svibnju 2011. godine, dok je od FIFA-e i UEFA-e arbitražu povodom neisplaćena dugovanja za transfer Nikice Jelavića pokrenuo bečki Rapid.

Konačno, zbog izglednog izglasavanja protiv sudjelovanja Rangersa u Premiershipu iduće sezone, klub čeka igrački egzodus. Promjenu sredine već su najavili Steven Naismith i Steven Whittaker. Očekuje se to i od glavnine ostalih prvotimaca.