DUG POPIS KRIVACA

KK Zagreb se raspada i vraća u kvartovske okvire

28.03.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Upravo nevjerojatna sportska priča ispričana je u Trnskom u nešto manje od godinu dana. Košarkaški klub Zagreb prošao je u vrlo kratkom roku najblistavije trenutke povijesti, da bi već na idućoj stanici tresnuo glavom u zid i zaradio težak potres mozga

Četvrtog lipnja prošle godine Zagreb je u Sutinskim vrelima svladao Cedevitu i s čistih 3-0 u finalnoj seriji osvojio prvi naslov državnog prvaka u svojoj povijesti. Bila je to kruna kluba osnovanog 1970. godine na kvartovskim temeljima. Razvijao se polako, ali sistematično. Uvijek je imao prepoznatljiv predznak kluba koji razvija mlade igrače i igra u žutom dresu. Tako je i prošloga ljeta klub predvođen 'draguljima' Darijem Šarićem i Mariom Hezonjom postao juniorski prvak Europe.

Iako je ranije osvojio tri kupa Hrvatske, teško da bi bez političke pozadine u vidu predsjednika Davora Jelavića i dopredsjednika Tomislava Karamarka te moćnih članova Uprave došao u priliku podići pehar za naslov prvaka. Ali i ta bi razvojna faza možda došla u dogledno vrijeme. Ovako, momčad se ljetos puna novca iz državnih i gradskih tvrtki počela pripremati za Euroligu, ali sve se raspalo za samo mjesec dana. Uprava je novim smjernicama odvela klub ravno u propast.

Juniori su, suprotno najavama uoči sezone, ostali na margini, a sportska politika svela se na dovođenje neprovjerenih igrača. Klasično tapkanje u mraku u kojemu je nesposobnim arhitektima sportske politike 'mrava' leđa okrenula i sreća. Doveli su (McGhee, Garrett, Diassa, Ford, May) pet stranaca i sva petorica već su izvan kluba. Smiješno, a takvi su bili i rezultati u međuvremenu. Omjeri 2-8 u Euroligi i 12-14 u nikada slabijoj ABA ligi s nikada skupljim rosterom u svlačionici govore dovoljno.

Produžetak u Zaboku i 'ogromno' vodstvo Splita na poluvremenu, 29:69, u posljednjem kolu A-1 Lige za prvaka u Trnskom samo su šlag na tortu. Niti izostanak ozlijeđenog centra Marija Kasuna nije isprika, jer aktualna garnitura klub je bacila deset godina unazad. Uprava, sportski direktor Hrvoje Ciketić i šef omladinskog pogona Denis Bajramović, koji je s klupe juniora maknuo aktualnog europskog prvaka Andreja Teslu i stavio - sebe. Inače, Tesla je u klubu proveo 25 godina!

Nije ih spasio ni rebalans gradskog proračuna kojim su zimus od grada dobili sporne milijune. Toliko se trošilo da je rupa puno veća i nema mogućnosti da je se sanira. Zagrebovi čelnici izgubili su politički utjecaj, a u isto vrijeme klubu su na leđa naprtili dugove koje će generacije vraćati.

'Naš plasman u polufinale prvenstva Hrvatske bio bi prava senzacija', sasvim iskreno kaže kapetan Kruno Simon nakon sramotnog izdanja momčadi protiv Splita. Samo deset minuta ranije trener Vlado Androić je rekao da bi sam sebi uručio otkaz, ali je još uvijek aktualan. Luda kuća!

Iduće sezone Zagreb će utonuti u prosječnost. Lako je moguće da uopće ne izbori plasman u regionalnu ABA ligu, a u Europi ne može igrati više od Challenge kupa. Brod koji tone napustit će i većina mladih igrača, zvijezde se gotovo podrazumijevaju, i klub će krenuti ispočetka.

Nekada je bio žut i ponosan. Vrijeme je da opet postane i jedno i drugo. Silom prilika sportska politika će se preusmjeriti na mlade snage i neki novi Pepsi Božić, Anzulović ili Pavličević (možda Mladen Erjavec) će krenuti u izgradnju nove generacije.

Klub koji je 'uzgojio' Josipa Sesara, braću Tomas, Damira Miljkovića, Marija Stojića, Antu Tomića, Luku Žorića i Krunu Simona vjerojatno će potonuti jako duboko jer je aktualni saziv uprave krivo procijenio da je dovoljno sposoban da napravi klub europskih razmjera, ali tu uopće ne mora biti kraj. Nekadašnji (originalno Siget) KK Novi Zagreb ponovno će se vratiti u kvartovske razmjere i poučen bolnom školom krenuti metodom održivog napretka.