STRAH OD DOPINGA

Kinezi se za Igre pripremaju bezmesnom dijetom

18.04.2012 u 12:02

Bionic
Reading

S obzirom da se približavaju olimpijske igre u Londonu brojni kineski sportaši su prešli na dijetu bez mesa kako bi izbjegli svaku mogućnost da u tijelo unesu i najmanju količinu tvari zabranjenih atidopinškim pravilima, piše u srijedu lokalni tisak

Najmanje 196 natjecatelja, okupljenih pod kineskim plivačkim savezom, tako su lišeni mesa već 40 dana, piše list 'Yangtze Soir'.

Kineski sportaši nadoknađuju potrebe za proteinima jedući ribu i uzimajući proteinski prah, dodaje 'Yangtze Soir'.

Zadnji skandal koji je potresao Kinu vezan je za svinjsko meso u kojem je pronađen clenbuterol, anabolik koji smanjuje masno tkivo u korist mišića, ali je potencijalno štetan za čovjeka i sportašima može donijeti sankcije u okviru borbe protiv dopinga.

Olimpijska prvakinja u judu Tong Wen je suspendirana 2010. na dvije godine jer je bila pozitivna na clenbuterol, ali je na kraju ta suspenzija ukinuta zbog proceduralne greške.

Kinu često potresaju skandali vezani za prehrambene namirnice ili za zdravstvo. Skandal s uljem za kuhanje koje je napravljeno recikliranjem, s jajima koja su bojana otrovnom bojom, kancerogenim gljivama ili paštetom od lažne soje ili krivotvorenim vinom otkriveni su zadnjih nekoliko mjeseci u zemlji. Zadnja afera vezana je za zdravstvo a odnosi se na pilule proizvedene s želatinom koja se dobijala iz potplata cipela.