superliga više nije super

Kina prestaje biti 'obećana zemlja' za nogometaše: Vlada uvodi novi zakon koji će klubovima zabraniti visoke plaće

28.12.2019 u 09:36

Bionic
Reading

Kineska vlada je donijela stupa zakon kojim će se od 2020. godine ograničiti plaće nogometaša

Kineska vlada je najavila velike zakonske promjene koje će promijeniti tamošnji nogomet. Od 2020. godine na snagu stupa zakon kojim će se ograničiti primanja nogometaša i tako onemogućiti klubove da igrače privuku previsokim plaćama.

Dosta igrača iz Europe otišlo je u Kinu koja ih je privukla astronomskim ugovorima pa tako Oscar zarađuje 20,8 milijuna eura po sezoni, Hulk 17, Graziano Pelle 15, Marouane Fellaini 12, a ovaj popis ide u nedogled.

'Brojni kineski klubovi su u privatnom vlasništvu, ali financijska opterećenja bila su ogromna i morali smo tome stati na kraj. Nogomet se u Kini vodio pogrešno i nadamo se da ćemo novim zakonom postaviti zdrave temelje', rekao je predsjednik kineskog nogometnog saveza Chen Xuyuan.

Savez i klubovi su postigli dogovor pa će prema novom zakonu kineski igrači zarađivati maksimalno 1,38 milijuna eura po sezoni, dok će stranci moći dobiti najviše tri milijuna godišnje. Svaki od klubova smije potrošiti 141 milijun eura po sezoni, a od tog iznosa 60 posto ide na plaće.

Novi zakon neće mijenjati postojeće ugovore, ali primjenjivat će se na nove i na ugovore koji se produžuju pa će vjerojatno brojni stranci po isteku aktualnih ugovora napustiti Kinu. Uz to, novi zakon ograničit će klubove u dovođenju stranaca. Klubovi će moći registrirati po pet stranaca od koji će samo četvorica moći biti na terenu u isto vrijeme.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Nenad Bjelica, Massimo, braća Sinković, Gordan Jandroković…