TAMNA STRANA RUKOMETA

Kielu prijeti raspad i Hrvat pod sumnjom

23.03.2009 u 17:34

Bionic
Reading

Europsku rukometnu federaciju (EHF) posljednjih tjedana potresa najveći skandal u njezinoj povijesti koji će zasigurno ostaviti veliku tamnu mrlju u svijetu sporta. Na vidjelo je prvo izbila afera trofejnog Kiela u vezi s podmićivanjem sudaca, a nakon toga na površinu su počeli izlaziti detalji i o potkupljivanju sudaca na drugim utakmicama reprezentacija i klubova

Rukometu u Europi posljednjih godina stalno raste popularnost. Dvorane su pune, gledanost na televiziji sve veća, igrači su sve bolje plaćeni, a sponzora je sve više i, što je najvažnije, sve su izdašniji. Nažalost, ovaj sport u usponu doživio je veliki udarac. Njemački div Kiel optužen je da je kupovao utakmice, a na optuženičkoj klupi našao se bivši trener bundesligaša Noka Serdarušić i menadžer Uwe Schwenker, koje se tereti za pronevjeru, odnosno pomoć u organiziranju prijevare, ali i sam klub.

No, kako piše njemački magazin Der Spiegel, državno odvjetništvo iz Kiela proširilo je svoj istražni postupak i na Poljsku i Hrvatsku, a i ostali njemački mediji spominju proširenje istrage na ove dvije zemlje. Suci jedne sporne utakmice bili su Poljaci, a mogući organizator manipulacija potječe iz - Hrvatske.

Kao što je već poznato, na bankovni račun Nenada Volarevića krajem travnja 2007. godine, samo nekoliko dana uoči finala Lige prvaka između Kiela i Flensburga, iz Njemačke je prebačeno 56.000 eura. Sredinom lipnja iste godine iz Njemačke je na njegov račun stigla nova uplata od 36.000 eura. U oba slučaja pošiljatelj je bio Kiel, klub s kojim je Noka Serdarušić te godine osvojio naslov.

Zvonimir Serdarušić

'Svi koji me poznaju znaju da te optužbe nisu istinite. Prvu svotu novca koju sam dobio je bio predujam za igrače koje bi u budućnosti Kielu predložio, a druga je zato što sam predložio kupnju Igora Anića', kazao je Volarević prije par dana za Spiegel da je primio novac za koji se sumnja da je bio namijenjen sucima, ali je opovrgnuo da je dobio novac za tu namjenu. Međutim, Bhakti Ond koji je sudjelovao u realizaciji Anićeva transfera u tvrdi da Volarević s tim nije imao veze.

Sada se trenutno ispituje je li taj novac ostao na računu Volarevića ili je on bio samo posrednik koji je novac proslijedio stvarnim primateljima - sucima koji su sudili finale. Osim finalnog dvoboja, pod sumnjom se nalazi i polufinale Lige prvaka iste sezone (Kiel - Portland San Antonio).

Naravno, Kiel je demantirao bilo kakvu vezu s eventualnim manipulacijama rukometnih utakmica, no ukoliko se optužbe pokažu istinitima, rukometni gigant bit će izbačen i srozat će se se nekoliko rangova niže u Bundesligi. Time bi automatski ostao bez Europe, a tada i bez sponzora, a kako ne bi bilo novca, momčad bi se rasprodala i klub bi se u najgorem slučaju i ugasio.

Inače, na vidjelo su posljednjih dana izbile i neke nove afere oko podmićivanja sudaca. Pod sumnjom je kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo koje je održano u Hrvatskoj između Rumunjske i Crne Gore. Martin Gjeding i Mads Hansen, sudački par iz Danske, navodno su u lipnju 2008. dobili ponudu od 30 tisuća eura po glavi da pomognu Rumunjima, a Danci su odmah prijavili događaj sudačkoj komisiji Danskog rukometnog saveza i EHF-u.

Zatim, u finalu Kupa pobjednika kupova 2006. Valladolid je u prvoj utakmici pobijedio Čehovske medvjede sa sedam pogodaka razlike, dok je u uzvratnoj utakmici slavila ruska momčad s osam i osvojila naslov. Prema informacijama koje plasiraju svi njemački mediji, u prtljazi njemačkih sudaca Lemmea i Ullricha pronađeno je 50 tisuća dolara na moskovskom aerodromu Šermetjevo kada su se vraćali sa sporne uzvratne utakmice.

Pod sumnjom je i ženski dvoboj Lige prvaka danskog Slagelsea i ruske Lade gdje su navodno obje strane željele kupiti ljude u crnom.