UVERTIRA ZA DERBI

Kerum javno upozorio Maleša: Smanji tenzije

02.09.2011 u 16:36

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Željko Kerum uputio je pismo predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu u kojem od njega traži da pridonese smirivanju tenzija između hrvatskog sjevera i juga, uoči velikog derbija između Hajduka i Dinama koji se na Poljudu igra 10. rujna

Vidjevši da je vrag odnio šalu te da bi predstojeći derbi Hajduka i Dinama na Poljudu lako mogao rezultirati neželjenim posljedicama, političari su se sjetili skinuti nogu s gasa i pritisnuti kočnicu, a sve kako bi pokušati primiriti strasti. Najprije su u četvrtak navečer u 'Dnevniku' gostovali gradonačelnici Zagreba Milan Bandić i Splita Željko Kerum, a onda se potonji oglasio i javnim pismom predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu, koje prenosimo u cijelosti:

'Poštovani gospodine Maleš,
Posljednjih dana, kroz učestala medijska izvješća i njima izazvane reakcije građana, ponovo svjedočimo jačanju netrpeljivosti između hrvatskog Sjevera i Juga, posebice Splita i Zagreba, a čemu je neposredan povod bio ishod nogometne utakmice HNK Hajduk i RNK Split.

Budući da su dijelom i Vaše izjave kao predsjednika Uprave Hajduka doprinijele takvoj atmosferi, ovim pismom Vas upozoravamo da Grad Split, kao većinski vlasnik Hajduka, ne podržava takvu retoriku te smatramo da sve probleme koje Hajduk ima treba rješavati na primjeren način na za to odgovarajućim mjestima.

Razumijemo da su posljednja događanja u nogometu kod Vas izazvala revolt, ali Uprava, kojoj ste na čelu, treba se baviti sportom i rješavati probleme kluba pazeći pri tome da njeni potezi i izjave ne mogu nikome poslužiti u politikantske svrhe.

Sport je plemenita djelatnost, nogomet je posebice u žiži interesa mladih ljudi, a svima nam je jasno koliko Splićanima, i ne samo njima, znači Hajduk. Upravo zbog toga važno je imati na umu da ono što se radi i govori u ime Hajduka ima izuzetno veliku težinu i dalekosežne posljedice.

Split je oduvijek bio otvoreni hrvatski grad, a Splićani gostoljubivi domaćini, i zato ne želimo da Hajduka, zbog izjava i ponašanja njegovih čelnika, itko koristi za podjelu hrvatskog naroda.

Split i Zagreb su dva najveća hrvatska grada, upućeni smo jedni na druge, a dobri i prijateljski odnosi između naših građana doprinose zajedništvu cijele Domovine.

Potrebno je znati stati na balun',
stoji u priopćenju splitskog gradonačelnika.