TO VIŠE NEMA SMISLA

Katastrofalnom sukobu koji je gadno uzdrmao i hrvatsku reprezentaciju ne nazire se kraj

08.03.2018 u 19:36

Bionic
Reading

Čelnici Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA) i Eurolige sastali su se u četvrtak kako bi pokušali riješiti preklapanja u kalendarima reprezentativnih i euroligaških natjecanja, potvrdila je FIBA u pismenom priopćenju, ali prema tonu ove objave za medije lako se može zaključiti da su 'zaraćene' strane još uvijek daleko od dogovora

Predstavnici Eurolige su suprotnoj strani dostavili tri prijedloga novog kalendara natjecanja, koji bi bili prihvatljivi Euroligi i omogućili nesmetano sudjelovanje najboljih euroligaških igrača u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

'U sve tri verzije prijedloga reprezentativne aktivnosti bi bile svedene na šest tjedana u ljetnom razdoblju od lipnja do rujna, što znači da nacionalne momčadi ne bi imale redovitu i konstantnu zastupljenost tijekom godine, što je jedan od osnovnih postulata za razvoj košarke na globalnoj razini', stoji u priopćenju koji je FIBA objavila u četvrtak.

'Dodatno, Euroliga uvjetuje bilo kakav dogovor oko kalendara time da FIBA pristane na brojne druge zahtjeve, koji bi imali izravan utjecaj na unutarnju organizaciju nacionalnih saveza i nacionalnih prvenstava', ističe se u objavi za medije u kojoj stoji i da će se 'FIBA konzultirati sa svim članovima FIBA-ine obitelji o ovim prijedlozima, koji bi na njih utjecali, te onda djelovati u skladu sa zaključcima.'

  • +23
Kvalifikacije za SP u košarci 2019., Hrvatska - Rumunjska Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Međunarodni košarkaški savez ističe kako su dva kvalifikacijska ciklusa, koji su održani u studenom 2017. i veljači ove godine, bili vrlo uspješni, što se očituje u rekordnom broju gledatelja na tim utakmicama.

Da će kalendar ostati kakav je i bio te da će situacija oko sudjelovanja igrača iz euroligaških klubova ostati nepromijenjena, može se vrlo lako zaključiti i iz posljednje rečenice FIBA-ina priopćenja:

'Kao krovna svjetska košarkaška organizacija, FIBA je uvijek spremna proučiti i razmisliti o prijedlozima koji bi poštovali reprezentacije i domaće lige, za kvalifikacijski ciklus nakon 2021. godine.'

  • +3
Kvalifikacije za SP u košarci: Hrvatska - Nizozemska Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Inače, ovaj sukob Eurolige i FIBA-e utjecao je na mnoge europske reprezentacije pa tako i Hrvatsku (zbog preklapanja termina kvalifikacija i europskih utakmica euroligaških klubova), jer za našu nacionalnu vrstu ne mogu igrati recimo Kruno Simon (Efes) ili Leon Radošević (Bamberg), kao ni Ante Tomić (Barcelona) koji se doduše oprostio od nacionalnog dresa. S njima bi Hrvatska definitvno bila jača i ne bi na početku kvalifikacija za SP imala omjer 1-3.