rupa bez dna

Katastrofalno stanje 'rossonera'; Milan je u pet godina napravio pola milijarde eura minusa!

11.06.2019 u 11:50

Bionic
Reading

Talijanski Corriere dello Sport analizirao je financijsku situaciju Milana koja je u najmanju ruku katastrofalna. Naime, 'rossoneri' su u posljednjih pet godina ostvarili gubitak od čak 413 milijuna eura, a na kraju ovog mjeseca doći do novih 100 milijuna eura gubitka - samo za proteklu godinu!

Propadanje talijanskog velikana nastavlja se strelovitom brzinom. AC Milan doslovno tone brže od Titanica i sada je pitanje kako će se 'rossoneri' izvući iz duga koji je u proteklih pet godina dosegnuo nevjerojatnu cifru od čak pola milijarde eura!

Milan je u samo u posljednje tri godine promijenio tri vlasnika, nakon posrnulog Silvija Berlusconija klub je preuzeo kineski biznismen Yonghong Li, da bi nakon njegovih financijskih problema upravljanje 'rossonerima' preuzeo Elliot Management fond. Samo je pod kratkotrajnim kineskim vlasništvom Milan 'otplovio' u minus od više od 200 milijuna eura, a gubici su se nastavili nekontrolirano gomilati i prošle sezone... Izračun govori kako je financijski gubitak Milana za 2014. godinu iznosio 'samo' 91 milijun eura, dok je on za sezonu 2017./2018. narastao na čak 126 milijuna eura.

Zbog nagomilanih financijskih problema Milan je ovog ljeta prisiljen drastično srezati proračun za pojačanja, a najavljeni je kako će se klub orijentirati na prodaju igrača kako bi se barem donekle smanjio enormni dug.

'Neuspjeh u domaćem prvenstvu zbog kojeg je Milan ostao bez plasmana u Ligu prvaka stavlja klub pod još veći pritisak. Milan će morati prodati igrače u vrijednosti od najmanje 30 milijuna eura kako bi gubitak smanjio na razumnu mjeru', navode izvori bliski klubu. Na žalost, tih 30 milijuna eura samo su 'kap u moru', financijski stručnjaci napominju kako 'rossonere' može spasiti samo neka senzacionalna prodaja i kako bi tek zarada od oko 200 milijuna eura ovog ljeta mogla na neko vrijeme stabilizirati poslovanje kluba.

  • +9
Serie A, Juventus - Milan Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, ima Milan još i većih problema zbog kršenja Uefina Financijskog fair-playa veće je zaradio nekoliko kazni na koje se žalio i sad čeka konačnu presudu. Moguće je i da UEFA zabrani Milanu nastup u Europskoj ligi ove sezone...

U međuvremenu u klubu rade na povratku legendi, tako su već angažirali Paola Maldinija kao jednog od direktora, a on je mjesto sportskog direktora 'zakapario' za našeg Zvonimira Bobana (51). Novi vlasnici Milana baš njih dvojicu koji su legende kluba vide kao potencijalne spasitelje koji bi u sljedećim sezonama trebali izvući 'rossonere' iz financijskog i rezultatskog ponora.