APSOLUTNI UŽAS

Katastrofa: I Hajduk rekao zbogom Europi!

06.08.2009 u 22:36

Bionic
Reading

Razočaranje je nevjerojatno! Hajduk je, nakon rezultata 1:1 izborenog u Žilini, u uzvratu 3. pretkola Europske lige poražen na Poljudu sa 0:1 i Splićani su tako nastavili sramotan niz ovotjednih poraza hrvatskih klubova u Europi

Solidan rezultat izboren u Slovačkoj (1:1) prije tjedan dana, dobro ispunjeni Poljud i promjena na trenerskoj klupi Hajduku nisu bili dovoljni da izbori barem 0:0 i prođe u naredno kolo kvalifikacija za ligaško natjecanje u Europskoj ligi. Hajduk je izgubio od Žiline u uzvratnoj utakmici 3. pretkola tog natjecanja te se pokunjen i posramljen sada okreće domaćim natjecanjima.

HAJDUK - ŽILINA 0:1(0:0) (prva utakmica 1:1)
SPLIT, stadion Poljud, gledatelja 20.000, sudac: Hendrikus Nijhuis (Nizozemska)

Strijelac: 0:1 Lietava (76)

Hajduk: Subašić - Rubil (od. 85 Černat), Maloča, Pandža, Šerić - Gabrić, Skoko, Andrić, Tomasov (od 79. Rodić) - Ibričić, Paraiba (od 64. Brkljača)

Žilina: Perniš - Mraz, Guldan (od 73. Pečalka), Piaček, Šourek - Leitner - Adauto, Jež, Kobylik (od 83. Chupač) - Oravec, Bello (od 54. Lietava)

Hajduk je vrlo snažno krenuo u utakmicu, redao napade, kornere, poluprilike, dok su igrači Žiline strpljivo čekali da se domaćini ispušu, pa da onda uspostave terensku ravnotežu. 'Bili' su pred 20-ak tisuća svojih raspjevanih navijača igrali hrabro, s lakoćom su stvarali višak igrača na sredini terena, no osim jednog jako dobrog udarca glavom Rafaela Paraibe, koji je završio na stativi, nekih većih uzbuđenja nije bilo.

Istina, iskušavali su svoju preciznost igrači Ivice Kalinića i po tri-četiri puta u jednom napadu, nikako im se ne može poreći želja, ali pogotka u prvih 45 minuta nismo vidjeli. Svi njihovi pokušaji završavali su u bloku Slovaka.

U drugom dijelu Žilina su prilično otvorila, čak su u prvih 15-ak minuta Slovaci imali bolje prilike, no rezultat na semaforu i dalje je glasio 0:0. Zanimljivo, domaći trener je na isteku jednog sata igre počeo zatvarati utakmicu. Umjesto Paraibe, u igru je uveo Marija Brkljaču, što je značilo da suparnicima želi parirati prvenstveno u veznom redu, zanemarujući pomalo napadačke akcije. Senijad Ibričić ostao je usamljen u napadu.

Ruku na srce, aktualnih 0:0 odgovaralo je Hajduku, no poučeni iskustvom Dinama koji je čudnom i neuspješnom defanzivnom taktikom pokušao stići do uspjeha, navijači 'bilih' imali su zašto strepiti nad uspjehom voljenog kluba.

I upravo su se ti strahovi ostvarili 15-ak minuta prije kraja. Oravec je u 76. minuti glavom uspio prebaciti do šesnaesterca jedno dugo nabacivanje, snažni Lietava othrvao se mlakom nasrtaju Borisa Pandže i zatim neometan pospremio loptu iza posve nemoćnog Subašića. Muk na tribinama jasno je iskazao šok navijača koji su ipak očekivali kudikamo jaču ofenzivu domaćih nogometaša.

Kalinić je tada posegnuo za napadačkim rješenjem jer poraz Hajduka značio je i oproštaj od Europe. Umjesto sasvim solidnog Tomasova, koji je utakmicu odradio u veznom redu, u igru je poslao Rodića, no pomoći 'bilima' više nije bilo. U 82. minuti Ibričić je pogodio gredu i to je bilo sve od Splićana.

Hajduk je tako zaokružio nevjerojatnu cjelinu hrvatskog klupskog nogometa: nakon poraza Dinama, Slaven Belupa i Rijeke, i Splićani su pognutih glava napustili travnjak, no za razliku od 'modrih' kojima je izmaknula Liga prvaka, ali još imaju šansu izboriti ligaško natjecanje u Europskoj ligi, preostali trojac ostatak sezone posvetit će isključivo domaćim natjecanjima.