ŠEICI ZAPELI

Katar ulaže milijarde u nogometni SP

28.04.2010 u 17:06

Bionic
Reading

Početkom prosinca Fifa će objaviti domaćine za svjetska nogometna prvenstva 2018. i 2022. godine. Na stolu imaju devet kandidatura, od kojih se Južna Koreja i Katar natječu samo za turnir koji će se održati za 12 godina

Katarski šeik Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al Thani, sin tamošnjeg emira, vodio je službeno predstavljanje katarskih planova za najveće sportsko natjecanje u povijesti arapskog svijeta. Zemlja poznata po rastrošnosti i monumentalnim modernim građevinama na stol je bacila četiri milijarde dolara i planira izgraditi devet potpuno novih stadiona te renovirati aktualna tri.

Jedan stadion izgledat će poput morske školjke, a drugi je inspiriran tradicionalnim arapskim veslom kojega oni zovu dhow.

Fifa je u komentarima na katarsku kandidaturu izrazila brigu zbog oštre klime koja u vrijeme odigravanja SP-a temperaturu rijetko spušta ispod 30 Celzijevih stupnjeva. Ipak, Arapi su obećali da će svih 12 zdanja imati visokotehnološka rješenja kojima će se pomoću solarne energije temperatura na stadionima održavati na 27 stupnjeva.

Uopće ne treba sumnjati da će arapski graditelji svoj dio posla obaviti impresivno, pitanje je samo hoće li za to biti potrebe. Odgovor će doći na izboru domaćina koji će se održati 2. prosinca.