SP 2022.

Katar radi umjetni oblak za hlađenje terena

24.03.2011 u 10:31

Bionic
Reading

Otkad je Katar izabran za domaćina svjetskog nogometnog prvenstva 2022. najviše se priča o vrućinama koje bi mogle biti najveći problem nogometašima, no agilni domaćini su krenuli u rješavanje tog problema

Svjetska nogometna prvenstva dosad su se uvijek održavala ljeti, no onog trenutka kada je Katar kao dosad najmanja zemlja domaćin odabrana za organizaciju SP-a 2022. postavlja se pitanje treba li zbog velikih vrućina u toj zemlji pomaknuti termin.

Tako se u jednom trenutku pojavila ideja da se svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru organizira za vrijeme zime, no to je ostalo je samo na ideji.

S druge strane, domaćini su već krenuli u rješavanje problema s paklenim vrućinama. Kako prenose engleski mediji, katarski inženjeri pokušavaju stvoriti umjetni oblak koji bi prekrio teren i tako igračima omogućavao hlad za vrijeme utakmice.

Inženjer Saud Abdul Ghani kaže da bi takav oblak koštao pola milijuna dolara.

'Umjetni oblak bi se kontrolirao preko daljinskog upravljača. Napravljen bi bio od laganog karbonskog materijala te bi imao četiri agregata koja bi radila na solarni pogon. Također bi bio punjen helijem te bi letio iznad stadiona i tako sprečavao sunčeve zrake da prodru na teren.'