AKO DOBIJE SP

Katar otvara vrata Izraelu i alkoholu

10.11.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Arapska mala, ali bogata zemlja Katar odlučila se kandidirati za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. U želji da budu pravi domaćini i da uopće budu kandidati za organizaciju ovog događaja, spremni su pogaziti neke svoje ideale, te će dopustiti da na njihovom teritoriju nastupi čak i Izrael, a moći će se konzumirati i alkohol

Direktor katarske kandidature za SP 2022. možda je zgrozio cijeli arapski svijet izjavivši da je njegova zemlja spremna dopustiti nastup izraelskim nogometašima na Svjetskom prvenstvu ukoliko Katar dobije domaćinstvo.

Takav poziv je nešto neviđeno u arapskom svijetu, u kojem većina država ne priznaje Izrael.
'Katar bi dopustio Izraelu da sudjeluje na svjetskom nogometnom prvenstvu na njegovom teritoriju iako ne priznaje židovsku državu', izjavio je direktor kandidature za SP 2022. ove države Perzijskog zaljeva.

Hassan Abdulla Al Thawadi, izvršni direktor kandidature Katara za SP 2022, dodao je i da bi ta muslimanska država dopustila konzumaciju alkohola na svom teritoriju tijekom svjetskog prvenstva.

U daljnjem pokušaju da svoju kandidaturu učini još privlačnijom, Katar će pokušati razviti rashladne tehnologije koje bi ublažile ljetne vrućine u lipnju i srpnju kad se održava SP, a kada temperature u pustinji mogu narasti i do 45 stupnjeva Celzijusa.

'Sve zemlje sudionice na FIFA-inom svjetskom prvenstvu su dobrodošle', kazao je Thawadi, odgovarajući na pitanje bi li Izraelu bilo dopušteno sudjelovanje ako se kvalificira.

Ako Katar dobije domaćinstvo SP 2022, to bi bio prvi veliki svjetski sportski događaj koji bi se organizirao na Bliskom istoku.

Osim svega ovoga, Thawadi je dodao i da je plan sagraditi između 12 i 18 stadiona za ovakvu vrstu natjecanja. Neki od stadiona u Kataru već koriste rashladne tehnologije koje stvaraju temperaturu od 26 stupnjeva kad je vanjska temperatura mnogo viša, dodao je Thawadi.

Sljedeći krajnji rok za SP 2022. je 11. prosinca kada kandidati moraju podnijeti sporazum o kandidaturi.