DRUGI KRUG NA VIDIKU

Karlović slomio boljeg od braće Lapentti

05.03.2010 u 16:48

Bionic
Reading

Nicolas Lapentti, nekada deveti tenisač svijeta, imao je priliku jako zakomplicirati meč između Ekvadora i Hrvatske, ali Ivo Karlović je ostao čvrst. Nakon pet setova (6:2, 5:7, 6:7(2), 6:3,6:4) donio je prednost Hrvatskoj (1:0 u mečevima) koja bi sada, prema svim procjenama, morala izboriti drugu rundu Davis cupa

Prvi meč u Varaždinu ponudio je vjerojatno i ključan dvoboj čitavog vikenda. Ekvadorci su teško mogli zamisliti scenarij prolaska u koji nije ukalkuliran bod njihovog prvog igrača protiv nepredvidivog Karlovića. Starijeg Lapenttija mnogi doživljavaju kao 'bivšeg' tenisača, ali Ekvadorac je pokazao da ga noge i u 34. godini još dobro služe. Ruka nikada nije bila problem, riječ je o iznimno talentiranom igraču.

Ivo je krenuo autoritativno i prije nego se Lapentti stigao razbuditi, prvi set je otišao u vjetar. Karlovićev servis besprijekorno je funkcionirao do kraja drugog seta, no Lapentti je ostao strpljiv. U 12. gemu izborio je četiri set lopte i četvrtu, na oduševljenje desetak svojih navijača iz Ekvadora, izjednačio omjer.

Kako se približavao kraj radnog vremena, dvorana uz Dravu sve se pristojnije punila i više od dvije tisuće ljudi odgledalo je, činilo se, ključni gem: tie break u kojem je Ivo poveo sa 2:1 i - potonuo. Zahuktali gost povezao je šest poena i zabrinuo Varaždince.

Ipak, Karlović je u zadnje vrijeme pretplaćen na drame u Davis cupu. Zadnja dva meča (Blake i Štepanek) otišla su do petog seta, nije bilo razloga da Lapentti prekine niz. Karlović je prvom prilikom u četvrtom setu uzeo Ekvadorčev servis i mirno zadržao prednost.

Statistika nije nudila optimizam, Lapentti je u karijeri dobio 30 mečeva u pet setova, a Ivo samo Blakea lani u Poreču i Štepaneka ove godine na Australian Openu. Ali Ivo nije mario i već u prvom setu demonstrirao je Lapenttiju koliko je napredovao od njihovog zadnjeg dvoboja. Napao ga je svim oružjem i odmah mu uzeo servis. Ekvadorac je bijesno bacio reket, znao je što slijedi: egzekucija. Imao je posljednju priliku u šestom gemu, ali proradilo je Ivino teško topništvo i završnica je otišla u mirne vode. Karlović je posao završio nakon tri sata i 44 minute te 36 as servisa i napravio najdelikatniji korak na putu do četvrtine finala Davis cupa.

U drugom meču sastaju se Čilić i Nicolasov mlađi brat Giovanni, 222. igrač svijeta. Susret se, kao i obično, igra na tri dobivena meča.