Giannis Antetokounmpo

Kao imigrant bez dokumenata prodavao je lažnjake na ulicama Atene i krao sendviče da bi preživio, a sad je najbolji košarkaš NBA lige

21.07.2021 u 12:18

Bionic
Reading

Giannis Antetokounmpo (26) je najbolje ostavio za kraj, za šestu utakmicu NBA finala u kojoj su Milwaukee Bucksi pred svojim navijačima svladali Phoenix Sunse 105:98 i nakon 50 godina čekanja drugi put osvojili trofej NBA prvaka. Giannis je dvoboj završio s 50 koševa, 14 skokova i pet blokada...

Bila je to predstava za pamćenje, utakmica u kojoj je Giannis Antetokounmpo (26) stavio uskličnik na dominantan nastup u ovogodišnjem NBA finalu, u kojem je jednoglasno proglašen najkorisnijim igračem (MVP) s prosjekom od 35,2 koša i 13,2 skoka. U drugom poluvremenu šeste utakmice ubacio je 33 koša.

Bila je to predstava u kojoj ni najveći kritičari neće moći naći zamjerku, a kojom je Antetokounmpo dočekao iskupljenje za razočaravajuće rezultate Bucksa u posljednje dvije sezone, kad su u doigravanje ulazili kao favoriti za naslov, a Grk nije uspijevao opravdati nagrade za najboljeg igrača osnovnog dijela sezone.

'Ovo je bio posao koji smo morali dovršiti... Ovo je moj grad. Vjerovali su u mene. Želio sam dovršiti posao', rekao je osvajač trofeja Billa Russella za najboljeg igrača NBA finala.

Tako se Giannis pridružio Michaelu Jordanu i Hakeemu Olajuwonu kao jedini košarkaš u povijesti NBA lige koji je uspio osvojiti MVP naslove u osnovnom dijelu sezone i u finalu te biti proglašen najboljim obrambenim igračem.

Nakon dvije godine koje su završavale razočaranjima, 2019. porazom u finalu Istoka od Toronto Raptorsa nakon vodstva 2:0, a prošle godine već u konferencijskom polufinalu kad je Miami Heat slavio (1:4) 'pod balonom' u Orlandu, Antetokounmpo je mogao odabrati drugačiji put. Imao je mogućnost otići iz Milwaukeeja i krenuti po naslov u nekoj drugoj momčadi. No u prosincu 2020. godine potpisao je novi, petogodišnji ugovor s Bucksima. vrijedan 228 milijuna dolara. i ispunio obećanje već u prvoj sezoni.

'To je moja tvrdoglava strana. Lako je otići u neku supermomčad i osvojiti prvenstvo, odigrati svoju ulogu. To je lako. No,ovo je moja momčad. Uspjeli smo. Samo treba vjerovati. Nadam se da sam dao nadu ljudima širom svijeta da vjeruju u svoje u snove. Ja sam prvak', izjavio je grčki doseljenik nigerijskog podrijetla.

A njegov životni put sigurno će inspirirati i filmsku priču. Hollywood obožava takve, gotovo nestvarne priče.

Naime njegovi roditelji Charles i Veronica došli su trbuhom za kruhom u Grčku iz Nigerije 1993. godine, a tri godine kasnije rodio se Giannis, uz još tri brata i sestru. Svi su boravili u Grčkoj kao ilegalni imigranti sve do 2013. godine.

Život ih nije mazio, otac je radio najteže fizičke poslove kako bi prehranio obitelj, a Giannis i braća pomagali su tako što su na ulicama Atene turistima prodavali lažnjake, razne satove, torbice i sunčane naočale. Sam je Giannis priznao da je bilo dana kad su on i braća doslovno morali krasti sendviče da bi se prehranili.

Imao je sedam godina kada se počeo baviti košarkom u obližnjem Filathlitikosu sa starijim bratim Thanasisom. Uskoro su shvatili da su talentirani i da bi im košarka mogla pomoći da izvuku obitelj iz bijede, no bili su toliko siromašni da su imali samo za jedne tenisice koje su on i brat naizmjenično nosili.

'Teško je igrati na prazan želudac', prisjetio se jednom Giannis pričajući svoju životnu priču.

Kao 16-godišnjak zaigrao je za prvu momčad Filathlitikosa u drugoj grčkoj ligi. U prvu ligu nije mogao jer nije imao papire... Dvije godine kasnije, 2013. godine. Milwaukee Bucksi izabrali su ga na NBA draftu, a Giannis je napokon dobio grčko državljanstvo. I tako je sve počelo, a danas je na samom vrhu!

'Košarkom sam se počeo baviti da pomognem obitelji, da se izvučemo iz nevolja. Suočavali smo se s puno izazova, posebno u djetinjstvu. Nikad nisam mislio da ću igrati NBA finale s 26 godina, ne da pobijedim, nego samo da budem dio toga. Nikad, nikad nisam mislio da ću sjediti ovdje s NBA trofejem i nagradom za MVP finala. Daleko smo dogurali. Nadam se da sam ljudima dao nadu da ništa nije nemoguće. Jer prije samo osam i pol godina moja mama je prodavala stvari na ulici, a sad sam na vrhu vrhova. Svi bi trebali vjerovati u svoje snove', kazao je Giannis te se prisjetio oca koji je preminuo 2017. godine:

'Želim mu zahvaliti za sve... On danas nije sa mnom, ali svakog dana kada kročim na parket, uvijek mislim na njega i to me motivira i gura da igram još jače, da idem naprijed čak i kada osjetim umor i nije moj dan... Hvala, tata...'

  • +32
Milwaukee Bucksi su novi prvaci NBA lige Izvor: EPA / Autor: TANNEN MAURY

Iako će statistika upućivati na zaključak da su Bucksi 'šou jednog čovjeka', Giannis ne bi mogao sam do naslova. Trebao je pomoć. Kao što je prije 50 godina pobjednička momčad Milwaukeeja imala Lewa Alcindora, koji je kasnije postao Kareem Abdul-Jabbar, i velikog Oscara Robertsona, tako je Giannis imao najvećeg pomoćnika u Khrisu Middletonu, igraču koji je hladan kad su utakmice na vagi. To je dokazao i u šestoj utakmici.

Middleton je na ulazu u posljednju minutu pogodio dalekometnu dvicu za 102:96, a do kraja slomio svaku nadu Sunsa u preokret 12 sekundi poslije, kad je pogodio oba bacanja za 104:96.

'Bio je sjajan, vodio nas je kad bih ja pao', rekao je Antetokounmpo i dodao:

'Hvala Bucksima što su vjerovali u mene i suigračima koji su igrali maksimalno svaku utakmicu. Želio sam ovo napraviti baš ovdje, s ovim momcima. Sretan sam što sam uspio u tome!'

Nakon svega oglasio se i 'prozvani' Khris Middleton koji je pratio Giannisa cijelo vrijeme, do naslova prvaka!

'Ne marim za ono što drugi ljudi govore. Unutar zidova naše svlačionice znali smo što moramo učiniti. Svaki dan smo stavljali izazove pred sebe. Svaki dan smo nastojali biti bolji vođe i bolji suigrači', izjavio je Middleton.

Treći važan kotačić momčadi Mikea Budenholzera, Bucksi su dodali uoči ove sezone dovođenjem Jruea Holidaya. Uložili su mnogo u nekadašnjeg razigravača New Orleans Pelicansa, ali naplata je stigla već u prvoj sezoni. Holiday je odigrao svoju ulogu na oba kraja terena, a finalnu seriju završio je s prosjekom od 16,5 koševa, 9,2 asistencije i 6,5 skokova.

Pred Bucksima je novi težak zadatak - obrana naslova. Momčad će ostati na okupu, a Giannis je već najavio da njegovi apetiti nisu zadovoljeni.

'Jednom kad se nauživamo ovoga moramo se vratiti poslu. Graditi na ovome. Nadam se da možemo ovo i ponoviti', zaključio je tamnoputi Grk.