KREĆE SHOW NA LEDU

Kanađani i Rusi predvode hokejaško ludilo

16.02.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Ljubitelji hokeja na ledu s nestrpljenjem iščekuju prolazak posljednjih sati pred početak hokejaškog turnira na Olimpijadi u Vancouveru. Nesumnjivo, bit će to vrhunac spektakla u kojem će se sučeliti zaista najbolji svjetski hokejaši

Kanada ili Rusija, to se pitanje po najznačajnijim svjetskim medijima provlači već mjesecima. Dakako, riječ je o najboljim hokejašima današnjice, koji će od srijede krenuti u velik i nesumnjivo spektakularan lov na zlatnu olimpijsku medalju u Vancouveru. Premda su domaćini i Rusi apsolutni favoriti, ne treba zanemariti niti Skandinavce, Amerikance i jako dobre Slovake.

SP 2009 - finale: Rusija - Kanada 2:1

Već površni pogled na rostere reprezentacija jasno daje do znanja da će turnir u Vancouveru biti jedan od najjačih dosad. Uz dužno poštovanje prema bivšem Sovjetskom Savezu čija je momčad desetljećima ubijala suparnike, pa i Kanađanima, Amerikancima, Šveđanima, Fincima i svima ostalima koji su u trenucima slabosti Sovjeta imali svoje zvjezdane trenutke, turnir na ovogodišnjim Olimpijskim igrama toliko je jak da je pitanje može li uopće biti jači.

Poznato je da Kanađani žive za hokej, gotovo da prije nauče klizati nego hodati, a domaćinstvo u Vancouveru im daje pravo na veliki optimizam. Momčad je prepuna zvijezda, Sidney Crosby tek je mladi predvodnik od kojeg se očekuje da jednom stigne nadomak slave najvećeg među najvećima, Waynea Gretzkog, a ostatak ekipe je toliko jak da u njemu nije bilo mjesta za Vincenta Lecavaliera i Martina St. Luisa. Na golu će biti, a tko drugi nego strašni Martin Brodeur.

Rusi su također strašni. Predvodi ih Aleksander Ovečkin, a uz Jevgenija Malkina, Ilju Kovalčuka i ostale hokejaške velemajstore tu je i neponovljivi, legendarni Sergej Fedorov, koji je u reprezentaciji unatoč navršenih 40 godina. Jasno, u momčadi je i Jevgenij Nabokov, uz Brodeura vjerojatno najbolji golman današnjice. Ne treba ni spominjati da bi eventualna (nova) pobjeda Rusije u finalu nad Kanađanima 'zbornaji' bila gušt nad guštevima. Uostalom, u finalu Svjetskog prvenstva 2008. upravo u Kanadi domaćini su gotovo proslavili naslov i prije početka natjecanja, a šok je uslijedio u finalu kad su Rusi pobijedili domaćine nakon produžetaka (5:4).

ZOI Torino 2006 - finale: Švedska - Finska 3:2

Šveđani su branitelji naslova, a u odnosu na momčad iz Torina prije četiri godine kostur reprezentacije je gotovo isti. Ipak, Šveđani su ostali nekako u sjeni Kanađana i Rusa. Jednostavno, o njima malo tko govori kao favoritima za obranu zlata. Slična je stvar i s jakim Amerikancima, ali i Slovacima koji imaju izvrsnu reprezentaciju, s 13 NHL-ovaca i petoricom koji igraju u ništa slabijoj ruskoj ligi. Marián Gáborík, Marián Hossa i ostatak društva bit će tvrd orah favoritima, a koliko su zaista dobri, provjerit ćemo već u prvom dijelu natjecanja. Slovaci su, naime, u skupini sa Česima i Rusima.

Nijemci, Latvijci, Bjelorusi, Norvežani i Švicarci zapravo i nemaju puno šansi, a jedino je pitanje kakvi su Česi, svjetski prvaci iz Austrije 2005. i srebrni godinu dana kasnije u Latviji, te Finci. Čehe će predvoditi slavni Jaromir Jagr, a čak 16 njih su NHL-ovci, dok je s Fincima slična stvar i velika većina njih igra u NHL-u. Saku Koivu i Teemu Selanne ponovno će biti u sastavu Finske, a Vancouver će biti definitivno oproštaj jedne velike finske generacije od reprezentacije.

Spomenuto društvo, izuzev Čeha i Finaca, između sebe će podijeliti pokoji bod i učiti od boljih majstora hokeja. Realno, za zlato bi se trebali boriti Rusi i Kanađani, bronca bi mogla otići Slovacima ili Šveđanima, a Amerikanci bi ponovno mogli ostati razočarani. Mogu li eventualno Česi ili Finci napraviti neko iznenađenje i otkinuti favoritima koji bod, što bi u konačnici moglo itekako utjecati na završni plasman i diobu medalja, to je veliko pitanje.

Skupina A: Kanada, SAD, Švicarska, Norveška
Skupina B: Rusija, Češka, Slovačka, Latvija
Skupina C: Švedska, Finska, Bjelorusija, Njemačka

Raspored utakmica:
16. veljače:
SAD - Švicarska, Kanada - Norveška, Rusija - Latvija
17. veljače:
Finska - Bjelorusija, Švedska - Njemačka, Češka - Slovačka
18. veljače:
SAD - Norveška, Švicarska - Kanada, Slovačka - Rusija
19. veljače:
Bjelorusija - Švedska, Češka - Latvija, Finska - Njemačka
20. veljače:
Norveška - Švicarska, atvija - Slovačka, Njemačka - Bjelorusija
21. veljače:
Rusija - Češka, Kanada - SAD, Švedska – Finska