ODLUKA S BIJELE TOČKE

Kakva drama, Chelsea prvak, Olić među tragičarima

19.05.2012 u 23:29

Bionic
Reading

U finalu Lige prvaka igranom na Allianz Areni u Münchenu Chelsea je svladao Bayern nakon izvođenja jedanaesteraca 4:3, jer je poslije 120 minuta igre bilo 1:1

Europa ima novog prvaka, a to je Chelsea. Klub koji je svoje prvo finale izgubio udarcima s bijele točke 2008. četiri godine kasnije je sreća pomilovala te je na isti način došao do pokala s velikim ušima. Bayern je izgubio svoje peto od devet finala ovog natjecanja te će završiti sezonu bez trofeja, jer je u Njemačkoj dvostruku krunu uzela Borussia Dortmund.

Bavarci su ove sezone u Ligi prvaka pobijedili svih sedam utakmica na svojem stadionu, ali ovu najvažniju nisu, pa će u onim dijelovima Londona koji navijaju za 'blues' slavlje trajati do jutra.

Kao što se predviđalo od početka utakmice, Bayern je kontrolirao posjed lopte dok se Chelsea orijentirao na kontre, ali u prvih 45 minuta taktičke postavke jedne i druge momčadi nisu donijele niti jedan pogodak.

Ipak, Bavarci su u tome periodu bili bolji te su stvorili nekoliko dobrih situacija pred suparničkim vratima. Prva je stigla u 21. minuti kada je Robben opalio s desetak metara, a njegov udarac je uz pomoć vratnice zaustavio Čech. Zatim treba spomenuti volej usamljenog Müllera s 11 metara koji je prohujao pored desne vratnice te iznenadnu priliku sa 14 metara za Gomeza u 42. minuti, ali najbolji strijelac bundesligaša nije bio precizan.

Što se tiče engleskog sastava, oni su jedinu opasnost stvorili u 37. minuti, ali nakon kombinacije u četiri poteza snažan Kalouov udarac zdesna iskosa zaustavio je Neuer.

Nastavak je bio preslika prvog dijela. Bayern je pritiskao, a Chelsea strpljivo čekao pogrešku najtrofejnijeg njemačkog kluba. Najrastrčaniji bavarski igrači Ribery i Robben najviše su stavljali na muku zadnju liniju 'bluesa', ali u njihovim udarcima ili nije bilo preciznosti ili su završavali u engleskom bloku.

Napadi Bayerna su se nastavljali, ali su akcije koje su mirisale na pogodak završavale na traljav način, i tako sve do 83. minute. Tada je Kroos ubacio, a na drugoj stativi zaboravljeni Müller je glavom loptu poslao iza leđa češkog vratara.

No Chelsea je ove sezone pokazao da je 'mačka s devet života'. U 88. minuti nakon kornera najopasniji igrač premierligaša Didier Drogba je bio najviši u skoku, a Neuer nemoćan.

Prvi produžetak donio je novo uzbuđenje u 93. minuti, jer je Drogba u kaznenom prostoru srušio Riberyja. Sudac je pokazao na bijelu točku, ali je Čech obranio Robbenu jedanaesterac. I u drugih 15 minuta Bavarci su imali sjajne situacije da zatresu mrežu, ali Olić (ušao u 96. minuti) i Gomez u ključnim trenucima nisu imali dovoljno koncentracije za pravi udarac ili asistenciju. Odluka je morala pasti iz jedanaesteraca.

Tu je Chelsea bio s(p)retniji, jer su zabili Luiz, Lampard, Cole i Drogba (Mati obranio Neuer), dok su za Bayern pogodili Lahm, Gomez i Neuer. Čech je skinuo penal Oliću, a Schweinsteiger je pogodio vratnicu.

Drogbin gol koji je vratio Chelsea u život
Liga prvaka, Završnica
Bayern Munchen 1 1 Chelsea
Strijelci
1:0 T. Müller (83') 1:1 D. Drogba (88')
Sastavi
M. Neuer
A. Tymoschuk
J. Boateng
D. Contento
P. Lahm
T. Kroos
B. Schweinsteiger
F. Ribery (97' I. Olić)
A. Robben
M. Gomez
T. Müller (87' D. van Buyten)
P. Cech
D. Luiz
G. Cahill
A. Cole
J. Bosingwa
F. Lampard
J. Mikel
R. Bertrand (73' F. Malouda)
S. Kalou (84' F. Torres)
D. Drogba
J. Mata
Žuti kartoni
B. Schweinsteiger 2'
A. Cole 81'
D. Luiz 86'
D. Drogba 93'
F. Torres 120'