POZNATI SINDROM

Kako to da za Osijek nije dobar, a za Australiju je?

16.03.2015 u 11:05

Bionic
Reading

Sredinom siječnja na Azijskom prvenstvu uvjerili smo se u snagu australskog nogometa, ali i još jednom vidjeli kakve propuste znaju napraviti hrvatski nogometni 'stručnjaci'

Naime, u dresu novog azijskog prvaka Australije odličnim se igrama predstavio Tomi Jurić, igrač hrvatskih korijena, rođen u Sydneyju, ali koji se na putu do svoje misije - igranja profesionalnog nogometa zaputio preko Sesveta. Kroz mlađe kategorije Croatije stigao je do prve momčadi, i u sezoni 2010./11. postao najbolji strijelac momčadi.

Iz Sesveta je stigao na Kajzericu, točnije u Lokomotivu, ali među 'lokosima' se zadržao samo godinu dana. No željan dokazivanja i odlučan u svojoj namjeri da uspije, nije se sramio spustiti u niži rang, točnije u zaprešićki Inter. Međutim, ni u Zaprešiću Jurić nije dobio pravu priliku. I očito mu je dojadilo grijati klupu pa se odlučio vratiti u Sydney zaigravši za Western Sydney Wandererse, s kojima je osvojio azijsku Ligu prvaka.

No vrhunac je bio Azijski kup odnosno kontinentalno prvenstvo, na kojem su i Jurić, ali i Ivan Franjić, nogometaš enormnih fizičkih kapaciteta koji se nudio Dinamu i Hajduku te je sada član moskovskog Torpeda, imali važne uloge. Iz ove odlične generacije australske reprezentacije u Hrvatskoj je igrao i Mile Jedinak, kojeg nisu prepoznali u dresu Varteksa, a ovaj je sada kapetan Crystal Palacea.

Međutim, očito ni prvi ni zadnji za koje u hrvatskom nogometu nema mjesta.

Nadamo se da griješimo, ali nešto slično bi se moglo dogoditi i sa Stevenom Ugarkovićem, također igračem rođenim u Australiji, ali koji je na svoj nogometni put krenuo preko Osijeka. Još pretprošle sezone davao je ton odličnoj juniorskoj momčadi Osijeka. Prošle je preselio među seniore i dobivao priliku, ali uglavnom kao igrač s klupe. Međutim, u ovoj sezoni, u kojoj se čekala njegova eksplozija, dok je momčad vodio Tomislav Rukavina, Ugarković je postao statist iako su ga vezali profesionalnim ugovorom.

Međutim, Rukavina mu priliku nije pružao, a rezultati su radili kontra trenera. I tijekom zimskog prijelaznog roka - ovom 20-godišnjem igraču, koji igra kao veznjak, stigao je poziv iz drugoligaša Gorice. Poziv je prihvatio, a kod trenera Dražena Biškupa i dobio priliku. Istina, u Goricu je stigao na posudbu do svibnja, ali pitanje je kako će se Osijek tada postaviti i hoće li ga vratiti.

Međutim, ono što je još važnije, s tom svojom minutažom prošle je godine dobio poziv za mladu australsku reprezentaciju. I očito je ispunio njihove kriterije jer sada se nalazi na popisu izbornika Aurelija Vidmara, s kojim će krajem ožujka krenuti u kvalifikacije za olimpijske igre 2016. godine. A da društvo nije izabrano slučajno, potvrđuju i imena koja se kale u engleskom Premeirshipu (Giancarlo Gallifuoco, Swansea; Aaron Lennox, QPR; Brad Smith, Liverpool; Adam Taggart i Ryan Williams; obojica Fulham) i njemačkoj Bundesligi (Mustafa Amini, Borussia D; Kwame Yeboah; Borussia M).

Ugarković ovih dana pakira svoje stvari jer krajem ožujka u Kini će igrati protiv Hong Konga, Kineskog Taipeija i Myanmara.