Kako od derbija napraviti 'opću opasnost'

Kako od derbija napraviti 'opću opasnost'

20.04.2009 u 18:26

Bionic
Reading

Iako je do zadnjeg prvenstvenog kola, u kojem bi se, po svemu sudeći, moglo odlučivati o naslovu nogometnog prvaka, ostalo 40 dana, tenzije koje se stvaraju na relaciji dva najveća kluba, Dinama i Hajduka, poprimaju obrise kataklizme. A to sve traje još od prosinca 2008. godine, kada je Hajduk slavio u Zagrebu, a mediji su mjesecima, dok nogometa i nije bilo, samo pumpali priču iščekujući prvi sljedeći derbi

Pridodamo li toj utakmici i uzvrat finala Kupa kojem će Split biti domaćin tri dana uoči zadnjeg kola, jasno je da će Split tih dana živjeti za nogomet, za uspjeh i za osvajanje (barem) jednog od trofeja nakon 2005. godine. Naravno, navijači će se služiti svim dopustivim sredstvima, a ponajviše glasnicama, i zato čudi Dinamova reakcija na izjavu sportskog direktora Fredija Fiorentinija da u Dalmaciji 'Dinamo ne bi mogao mirno spavati'.

Međutim, umjesto da Fiorentinijevu sugestiju prihvati kao dobronamjernu, član Uprave Dinama Siniša Jagodić sljedećeg dana nepotrebno zaoštrava ionako nategnute odnose između dvaju klubova:

'Baš smo htjeli Splićane zamoliti da nam omoguće da vrijeme između dvije utakmice, one za Kup i prvenstvo, provedemo na poljudskom stadionu, kako bismo imali potreban mir i odgovarajuće pripreme. I prije nego što smo pitali, Fiorentini nam je odgovorio da se 'nećemo naspavati u Splitu'. Gostoljubivo, zar ne?'

Sada se opet stvara tenzija oko toga da Dinamo u Splitu nije dobrodošao i da nema jednak tretman kao ostali klubovi. Sasvim sigurno u Hajduku nisu željeli četiri godine gledati u leđa Dinamu i sada nisu krivi što njihovi navijači žele na svaki način pomoći klubu.

Ipak, nejasno je zašto mudre glave HNS-a i Udruženja prvoligaša, kad su već shvatile da će se na relaciji dva kluba voditi rat, nisu utakmice Kupa pomaknule koji tjedan ranije, jer od 27. kola, to jest ove srijede, sve ostale srijede su 'prazne'. Na taj bi se način taj animozitet barem malo razvodnio.

I još jedna nelogičnost. S obzirom na to da u trećem krugu ligaškog natjecanja koriste tablice kojima se određuju parovi, nezamislivo je da se najveći derbi stavlja u zadnje kolo. U Škotskoj, kolijevci najvećeg nogometnog derbija, onog između Rangersa i Celtica, nezamislivo je da ta dva suparnika igraju u zadnjem kolu, i da, kao možda sada u Hrvatskoj, odlučuju o prvaku.

Istina, možda su u HNS-u previdjeli mogućnost ovako neizvjesne završnice, ali kako imaju slobodne ruke pri određivanju termina, onda su mogli barem o kupskim utakmicama voditi računa. Ovako će snage hrvatske policije tri dana strepiti gdje će buknuti jer navijača i jednog i drugog kluba ima po cijeloj Hrvatskoj.

Ako već nisu imali potrebe razmišljati o prvoligaškom natjecanju, iza kojeg čvrsto stoje Štimac i Udruga, a trebao bi i HNS, onda su mogli povesti računa barem o reprezentaciji. Naime, samo šest dana nakon derbija igra se jedna od najvažnijih utakmica ovih kvalifikacija, ona između Hrvatske i Ukrajine. Pomicanjem Kupa za koji tjedan ranije reprezentativci iz ova dva kluba dobili bi više dana slobodnog, u kamp bi došli bistre glave, a suigrače ne bi gledali kao neprijatelje.