VELIKI MEŠTAR

Kako je Đoković zaveo Splićane

11.07.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Srbija je u splitskoj Areni izborila svoj prvi polufinale Davis Cupa u povijesti, Novak Đoković je u derbiju tjedna deklasirao neprepoznatljivog Marina Čilića i donio ključan treći bod svojoj reprezentaciji. Najpopularniji srpski sportaš dominirao je na terenu i izvan njega

Hrvatskoj je trebalo čudo, a ona se ipak ne događaju često. Na vagi su čitavog vikenda bila dva velika srpska aduta na terenu s jedne i splitski 'faktor x' s hrvatske strane. Đoković i Zimonjić nadvladali su sve zamke koje su ih čekale u Splitu i s puno stila upisali najveći momčadski uspjeh svoje zemlje.

Štoviše, Srbija je najozbiljniji kandidat za osvajanje Davis Cupa ove sezone. Samo bi Argentina (Španjolska je ispala) u Buenos Airesu bila favorit protiv Pilićeve, pardon, Obradovićeve Srbije.

Vratio se Ljubičić i još jednom dokazao koliko mu je stalo do ovog natjecanja, Split je vidio sjajni srpski dubl, Marin je obavio ono što se od njega očekivalo, ali sve se zapravo vrtjelo oko Đokovića.

Otvorio je i zatvorio splitski dvoboj, uzeo dva boda bez da je izgubio set i, osim s renomiranim protivnicima, uspješno se borio i protiv lako zapaljive splitske publike. U petak se suočio s najvećim pritiskom, ali korektni Nole u meču protiv Ljubičića na svoju je stranu okrenuo sve osim radikala. Splićani su i dalje ometali hrvatske protivnike, ali mržnja je hlapila poput aftershavea.

Pred mikrofonima je nastavio svoju misiju i objašnjavao ljudima užih vidika da je ovdje u prvom planu sport i da smo svi mi prvenstveno ljudi. Doprlo je do mnogih, Đoković nije najbolji ambasador Srbije, kako mu kod kuće tepaju, on je najbolji ambasador zdravog razmišljanja i mjerna jedinica za korektnog čovjeka.

Split ga je pozdravio pljeskom i to mu je jedna od najvećih pobjeda u grandioznoj karijeri. Pod Marjanom teško prolaze svi koji nisu 'fetivi', a čak ni njima često nije lako. Novak ne može biti niže na ljestvici uopćene popularnosti u Splitu, ali u tri dana je igrom, ponašanjem i stavovima postao jedan od rijetkih 'stranih ljudi' koji su zaveli Split.

Završno poglavlje ova priča je dobila tijekom petog meča između Veića i Tipsarevića. Sredinom drugog seta Đokovićje ušao u dvoranu u kojoj je ostalo još 500-injak gledatelja, a najglasnija skupina u dvorani skandirla mu je: 'Nole, javi se.' Malo se iznenadio, pristojno je mahnuo i zadovoljno se nasmiješio.