FIFA_SP_2018.svg

SAVRŠEN DAN ZA DOMAĆINA

Kakav početak SP-a; Rusi s terena pomeli Saudijsku Arabiju i cijelu zemlju bacili u trans!

Bionic
Reading

U prvoj utakmici Svjetskog nogometog prvenstva na stadionu Lužnjikiju u Moskvi Rusija je svladala Saudijsku Arabiju 5:0 te tako na najljepši mogući način krenula u turnir

Savršen dan za Rusiju. Spektakularno otvaranje prošlo je u najbolje redu, a njihova reprezentacija je unatoč brojnim skepticima turnir otvorila golijadom i pobjedom.

Bio je to sudar po Fifa rejtingu dvije najslabije nacionalne vrste World Cupa, a domaćin je nošen glasnom potporom, i uz odlične poteze izbornika Stanislava Čerčesova, došao do tri boda.

  • +7
SP 2018, skupina A: Rusija - Saudijska Arabija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zbog loših pripremnih rezultata, ali i slabe igre, ruski navijači su se s pravom pribojavali otvaranja i mogućeg debakla, ali nisu za to imali razloga. Tradicija se nastavila, nikada domaćin prvenstva nije izgubio u prvom susretu, a Rusi su na uvjerljiv način došli do slavlja te tako 'podgrijali' optimizam da ipak mogu nešto značajnije napraviti iako prava iskušenja u skupini tek slijede (Egipat, Urugvaj).

Rusija je povela iz svoje prve prave prilike, nakon izvedenog udarca iz kuta s lijeve strane lopta je stigla do Golovina koji je uputio dobar centaršut kojega je Gazinski neometan s pet metara glavom poslao u mrežu. Gazinskom je posao uvelike olakšao i branič Saudijske Arabije koji je okliznuo prije skoka.

Saudijska Arabija potom je imala veći posjed lopte, no nije stvorila konkretnu priliku da bi u 43. minuti Čerišev lijepim golom povisio na 2:0. Saudijci su izgubili loptu na vlastitoj polovici, ona je vrlo brzo stigla do Golovina koji je uposlio Zobnina, a ovaj je proslijedio loptu na lijevu stranu kaznenog prostora gdje je utrčao Čerišev koji je jednim 'lažnjakom' iz igre izbacio dva suparnička braniča i potom jakim udarcem poslao loptu pod gredu nemoćnog Al-Maioufa. Zanimljivo, Čerišev je u igru ušao u 24. minuti umjesto Alana Dzagojeva koji je morao napustiti igru zbog ozljede bedrenog mišića.

Početkom nastavka Saudijci su stvorili jedinu pravu priliku na utakmici kada je Al-Burayk probio desno krilo i ubacio opasnu prizemnu loptu u peterac, no Al-Sahlawi je zakasnio na taj ubačaj i propustio smanjiti na 2:1.

  • +7
Navijači Saudijske Arabije Izvor: Pixsell / Autor: Christian Charisius/DPA/PIXSELL

Ruski izbornik Stanislav Čerčesov u 70. je minuti imao još jedan trenutak inspiracije, umjesto Smolova u igru je ubacio Dzjubu, a novi je igrač na terenu nakon točno 89 sekundi pogodio za 3:0. Ponovno je odlično centrirao Golovin, dok je Dzjuba neshvatljivo ostao nečuvan na petercu i glavom zakucao loptu u mrežu.

U sudačkoj nadoknadi utakmice Rusija je postigla još dva lijepa gola za konačnih 5:0. Prvo je Čerišev prekrasnim udarcem vanjskim dijelom kopačke sa 15-ak metara prevario Al-Maioufa, da bi Golovin svoju sjajnu izvedbu okrunio ppogotkom iz slobodnog udarca sa 20-ak metara.

U drugoj utakmici prvog kola u skupini A sastat će se Urugvaj i Egipat u Jekaterinburgu. Njihov je dvoboj na rasporedu u petak, s početkom u 14 sati.

KAD SU SE POJAVILE...

Fatalne ruske navijačice privlačile pozornost; zbog njih su svi stalno pogledavali prema tribinama

Pogledaj galeriju
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal