samo da bude slavlja

Kada se sjetimo kroz kakve je sve muke Ivan Perišić prolazio ove sezone, sigurni smo da će je pamtiti cijelog života

23.08.2020 u 08:38

Bionic
Reading

Nogometaši Bayerna večeras od 21 sat u Lisabonu igraju zadnju utakmicu u sezoni 2019/20, sezoni prepunoj briga i stresova, u kojoj su igrači čak četiri puta odrađivali pripreme

Kada su se okupili u ljeto 2019. godine i krenuli u pripreme, nogometaši Bayerna nisu mogli pomisliti koliko će truda morati uložiti da bi je okončali. I to na ovakav način.

Naravno, to ne znači da su i pobjednici Lige prvaka, ali kada uz dva domaća trofeja, stigneš i do finala najcijenjenijeg klupskog natjecanja, veliki je uspjeh.

A odradili su Bavarci pripreme tijekom ljeta 2019., potom u zimskoj pauzi, pred početak drugog dijela sezone. No, kao i ostatku svijeta, ritam im je razbila pandemija koronavirusa, pa su onda i u travnju te svibnju odrađivali pripreme pred taj treći prvenstveni čin, da bi u srpnju skupljali snagu za završni turnir Lige prvaka u Portugalu.

Međutim, za našeg Ivana Perišića, uz ta četiri pripremna ciklusa, bio je organiziran još jedan jer hrvatski je reprezentativac u veljači operirao gležanj.

No, uspio je Perišić, borac kakvog nema i koji fizičke napore podnosi na najbolji mogući način, u glavi ostati čvrst, pa sada, u Lisabonu biti na najvišem nivou, a što potvrđuju i dva pogotka na ovom turniru. Prvo protiv Chelseaja u pobjedi 4:1, potom i u Bayernovom gaženju Barcelone 8:2.

  • +7
Bayern - Chelsea, osmina finala Lige prvaka, 2019/20. Izvor: EPA / Autor: PHILIPP GUELLAND

Sada je Perišić u prilici nastaviti niz hrvatskih nogometaša koji od 2013. godine i Mandžukićevog slavlja, upravo s Bayernom, osvajaju naslove u Ligi prvaka.

Osim tog sjajnog niza, Perišić bi u slučaju da uzdignutih ruku dočeka kraj utakmice, postao 11. hrvatski nogometaš (op.a. uz važnu napomenu, od hrvatske neovisnosti) koji je s klubom stigao do naslova klupskog prvaka Europe.

To je uspjelo čak četiri puta hrvatskom rekorderu Luki Modriću s Real Madridom (2014., 2016., 2017., 2018.). Tri puta, također s Realom, do trofeja je stigao Mateo Kovačić (2016., 2017., 2018.), a dvaput je to uspjelo Dariju Šimiću s Milanom (2003. i 2007.).

Po jednom su u momčadi europskog prvaka bili Alen Bokšić s Olympique Marseilleom (1993.), Zvonimir Boban s Milanom (1994.), Davor Šuker s Real Madridom (1998.), Igor Bišćan s Liverpoolom (2005.), Mario Mandžukić s Bayernom (2013.), Ivan Rakitić s Barcelonom (2015.) i Dejan Lovren s Liverpoolom (2019.).

  • +18
Barcelona - Bayern (četvrtfinale Lige prvaka 2019/20) Izvor: EPA / Autor: Rafael Marchante / POOL

Ipak, i kada sudac Orsato označi kraj utakmice, neće nestati svi Perišićevi upitnici. Jedan, onaj veliki, morat će rješavati tek nakon ovog ogleda. Jer Perišić je u Bayern stigao kao posuđeni igrač milanskog Intera, i zasad se još ne zna hoće li ga Bavarci otkupiti ili će se Omišanin u sljedećih nekoliko tjedana opet negdje seliti.

Prema informacijama koje stižu iz nogometnih krugova, brige za Perišića nema, jer ako neće Bayern otkupiti ugovor, a gotovo je sigurno da ipak hoće, u redu čekaju već neki engleski klubovi. Ali vremena puno za odmor neće imati, jer nova sezona već je pred vratima. Dakle, ljeto gotovo slično onom iz 2018., kada je Hrvatska igrala finale svjetskog prvenstva, uz minimalan broj slobodnih dana.

  • +16
Bayern - Olympique Lyon (polufinale Lige prvaka 2019/20) Izvor: EPA / Autor: Franck Fife / POOL