ONA JE ŽENSKO

Južnoafrikanci brane svoju 'zlatnu djevojku'

20.08.2009 u 15:23

Bionic
Reading

Nova svjetska prvakinja na 800m Caster Semenya, za koju je zatražena potvrda spola, ne zaslužuje takav odnos, objavili su u četvrtak južnoafrički olimpijski odbor i vladajuća stranka u JAR-u Afrički nacionalni kongres

Glasnogovornik stranke Brian Sokutu je putem priopćenja pozvao Južnoafrikance da 'stvore blok oko zlatne djevojke i da očiste neopravdana i negativna nagađanja vezana za njen spol'.

'Caster nije jedina atletičarka muškobanjaste građe i Međunarodna atletska federacija (IAAF) bi to trebala znati', dodao je Sokutu.

Semenya je u srijedu u finalu na 800 metara osvojila zlatnu medalju s najboljim rezultatom sezone na svijetu 1:55.45 minuta, s više od dvije sekunde ispred druge. Neke glasine govore da je ona hermafrodit.

Nekoliko sati prije početka finala IAAF je tražio do Južnoafričkog atletskog saveza da potvrde njen spol te je tako poduprla te glasine.

Šef južnoafričkog olimpijskog odbora Gideon Sam također je stao u obranu svoje atletičarke.

'Njena je pobjeda još značajnija kada se mora suprotstavljati medijskim napisima o svom spolu', rekao je Sam.

'To je izuzetna sportašica', istaknuo je.

Istovremeno se njena obitelj kune da je nova svjetska prvakinja žena.

'To je moja djevojčica. Ja sam je odgojio i nikada nisam sumnjao u njenu ženstvenost. Ona je žena i to mogu ponoviti milijun puta', izjavio je njen otac za južnoafrički list 'The Sowetan'.

'To je nepravedno. Želim da moju djevojčicu ostave na miru', dodao je.

Semenyina baka 80-godišnja Maphuthi Sekgala je za 'Times' izjavila kako su se njenoj unuci uvijek rugali zbog muškobanjastog izgleda i zato jer je bila jedina djevojčica u lokalnoj nogometnoj školi.

'To ne me uzrujava toliko jer znam da je ona žena, ja sam je odgojila', kazala je baka.

'Nazvala me nakon pobjede i rekla mi 'Oni vjeruju da sam ja muško'. Bog joj je dao takav izgled'.

Semenyina trener Michael Seme također odbacuje nagađanja o njenom spolu, priznajući da su je drugi uvijek pitali je li ona dječak.

Kako je ispričao, ona je ove godine bila 'surovo ponižena' kada su joj neki zabranili ulazak u ženski WC.

'Želite li da skinem hlače', ona im je tada odgovorila ljutito', prepričava trener. Ti isti ljudi su joj se tada ispričali,' rekao je Seme i dodao:

'Uvijek ju je trebalo umirivati da nema ništa u tome što ima dubok glas jer je žena. Ono što je izvanredno je to da ona nikada nije izgubila dostojanstvo kada su je pitali za spol'.

Slučaj Caster Semenya nije jedinstven u sportu. Najrecentniji takav slučaj je indijska atletičarka Santhi Soundarajan kojoj je na Azijskim igrama u Dohi 2006. oduzeta srebrena medalja na 800 m nakon što testom nije potvrđeno da je ženskog spola. Dvije godine kasnije primljena je u bolnicu zbog pokušaja samoubojstva. Ove godine u lipnju je objavila da je preuzela trenerski posao.