ZA POMOĆ SPORTU

Jura Ozmec glavni je urednik Sportske TV

21.02.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Jura Ozmec, dugogodišnji novinar i urednik u Sportskom programu Hrvatske televizije i predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), glavni je urednik Sportske televizije, novog i prvog specijaliziranog sportskog digitalnog televizijskog programa u Hrvatskoj. Sportska televizija je zemaljska televizija, koja će biti vidljiva u cijeloj Hrvatskoj, bez ikakvih ograničenja, a s emitiranjem će početi sukladno zakonskim rokovima

'Sportska televizija je izazov koji se događa jednom u karijeri. Mogućnost da svojim znanjem i iskustvom doprinesem projektu koji će promijeniti sliku hrvatskog sporta, više je od samog posla', istaknuo je Ozmec po imenovanju. 'A odgovornost pa i zadaća je još veća, zna li se da će Sportska televizija biti prva televizija na svijetu koja je pokrenuta nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora da nacionalni olimpijski odbori trebaju imati svoje televizije', naglašava glavni urednik.

'Sportska televizija unosi novu živost ne samo u hrvatski sport, već u cjelokupan hrvatski medijski prostor, jer to nije i neće biti samo televizija prijenosa, već televizija sportskih vijesti iz svih hrvatskih sportskih cjelina i cijelog svijeta sporta, s pregršt priča o sportu i oko sporta. Mala, ali ekipa iznimnih profesionalaca i entuzijasta, od trenutka dobivanja koncesije intenzivno radi na oživotvorenju programske sheme, upravo se dogovaraju prvi ugovori o prijenosima, krenula su snimanja prvih emisija, užurbano se radi na više kolosijeka', ističe Ozmec. Otkriva i da će uskoro biti organizirana i audicija za mlade snage koji će, uz iskusne kolege, biti nositelji nove televizije.

Sportska televizija je jedna od ključnih mjera za napredovanje sporta, kojom se otvara dodatna mogućnost unapređenju i razvoju hrvatskog sporta, a televizija predstavlja kotač zamašnjak razvoja i popularizacije domaćih sportaša. Osnova djelovanja je praćenje i prezentacija hrvatskoga sporta u simbiozi s hrvatskim gospodarstvom.

Ozmec, nekad aktivni sportaš, novinarsku je karijeru počeo kao vanjski suradnik dnevnog sportskog lista 'Sportske novosti' , bio je osnivač i prvi urednik sportske redakcije Radija 101 (tada 'Omladinski radio'), koautor i voditelj Projekta Univerzijada na Radiju 101 (program na 17 jezika!), urednik unutarnjopolitičke redakcije Radija 101, a od listopada 1987. radi u Sportskom programu HTV-a.

Od 1990. na HTV-u obnaša brojne odgovorne funkcije, novinara/reportera, urednika i voditelja u svim sportskim i informativnim emisijama te programima HTV-a. U razdoblju od 2000.-2002., te 2007. je urednik Sportskog programa HTV-a, a uz ostale poslove, bio je samostalni voditelj Projekta Mediteranske igre Bari 2003., izvršni urednik Projekta OI Atena 2004., izvršni urednik humanitarno-sportskog Projekta 'Derbi', kao i samostalni voditelj Projekta OI Peking 2008.

Za svoj rad dobio je više priznanja i nagrada, među kojima su najznačajnije Nagrada Hrvatskog novinarskog društva za komentar uživo (neredi na vaterpolskom EP u Kranju 2003.), Nagrada HZSN za TV novinarstvo te Godišnja nagrada HRT-a za 2008. (za Projekt Peking).