HANŽEK SVE MOĆNIJI

Još jedan svjetski i olimpijski prvak

01.09.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Atletski miting u Zagrenu bit će pravi spektakl. Još jedan olimpijski i svjetski prvak potvrdili su dolazak na Hanžek

Da će bacanje kugle biti na ‘Hanžeku’ opet jedna od najatraktivnijih disciplina potvrđuje i sljedeće ime na startnoj listi – Ryan Whiting! Whiting je zablistao zimus na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu. Kad je u prvoj seriji finala svjetski prvak iz Daegua David Storl bacio kuglu 21.88, činilo se da je pitanje pobjednika već riješeno. No, u petoj seriji Whitingova kugla doletjela je do 22 metra, a u zadnjoj seriji svega dva centimetra kraće – za potvrdu naslova svjetskog dvoranskog prvaka. Osim Storla, iza Whitinga su u Istanbulu ostali još i Tomasz Majewski, Reese Hoffa…

Kao i svi vrhunski bacači kugle, i Ryan Whiting je vrlo osebujan tip. Među brojnim hobijima su mu, mu tako, origami i – istraživanje tunela!? Na Olimpijskim igrama u Londonu je zauzeo tek 9. mjesto, sa za njega skromnih 20.64, no u Zagreb dolazi u odličnoj formi. U srijedu je na završnici Dijamantne lige u Zürichu bacio kuglu 21.49 i bio drugi iza Reesea Hoffe. Rekord na otvorenom mu je, inače, 21.97, a ove godine je s 21.66 na petom mjestu svjetske ljestvice.

Najbolji kladivaši dolaze iz susjedstva. Nakon Slovenca Primoža Kozmusa, na 62. Memorijalu Borisa Hanžekovića nastupit će i Krisztian Pars, aktualni olimpijski pobjednik. S kladivom se ‘upoznao’ u srednjoj školi i danas 30-godišnji Krisztian trenutno proživljava najbolje trenutke u karijeri. Godinama je bio na korak do postolja, posljednjih par sezona osvajao bi i medalje, brončane i srebrne do ove godine.

U 2012. je konačno zasjeo na tron. U Helsinkiju je postao europski prvak, a prije nešto manje od mjesec dana osvojio je i prvu olimpijsku medalju u karijeri. Hitac od 80.59 metara donio mu je zlato. Pobijedio je Primoža Kozmusa za nešto više od metar. Zlato je proslavio sa slikom preminulog Pala Nemetha, bivšeg trenera i mentora, koji je preminuo 2009. godine. Nakon iznenadne smrti, Krisztianov trener je postao Palov sin Zsolt. Bile su mu to treće Igre. U Ateni je bio peti, a u Pekingu četvrti. U Pekingu je kladivo bacio 80.95, dalje nego u Londonu. Bila je to udaljenost kojom bi vjerojatno došao gotovo svake večeri do medalje. No, ne i tog dana, tada su čak trojica bacila više od 81 metar.

Svjetsko prvenstvo u Berlinu (2009.) našem je susjedu donijelo još jednu ‘drvenu medalju’, da bi lani u Daegu se konačno popeo na postolje. Osvojio je srebro (81.18). Zlatni Koji Murofushi bacio je šest centimetra dalje. Krisztian je biran za najboljeg mađarskog sportaša čak četiri puta u posljednjih šest godina, a s obzirom na trijumf u Londonu možemo slobodno najaviti da na Hanžeku nastupa najbolji mađarski sportaš. Pred dolazak u Zagreb upisao je još jednu pobjedu. Udaljenost 79.84 bila je dovoljna za pobjedu u Dubnici.