GODINA BEZ SKIJANJA

Jelušić: Sa zdravljem se ne isplati kockati

20.04.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Sljedeću sezonu sigurno, a možda i duže, najbolja hrvatska skijašica Ana Jelušić neće nastupati u Svjetskom kupu. Skije će na neko vrijeme spremiti zbog problema s astmom koju je muče već cijelo desetljeće

Ana Jelušić je na presici u hotelu Westin i sama izrekla svoju tešku odluku – ostavlja skijanje na godinu dana. Veliki problemi sa astmom koji su sastavni dio njezinog život deset godina. Iako je sama sebi obećala da neće zaplakati, odluka da se na neko vrijeme makne od skijanja ipak je bila preteška da ne donese emocije.


'Donijela sam vjerojatno najtežu odluku u svom profesionalnom životu. Želim pokušati sanirati astmu koliko je god moguće. Pokušavali smo je držati pod kontrolom svih ovih godina koliko god je to moguće, ali došlo je do toga da više nisam mogla davati svoj maksimum na utrkama, a to sport ne trpi. Život sportaša je dovelo do toga da je tijelo reklo – odmori se', kazala je Jelušić.

Trenutno najbolja hrvatska skijašica neće nastupati u narednoj sezoni, ali ne zna se točno ni kada bi se mogla vratiti:

'Gledajući kalendar natjecanja ovo je bila jedina sezona u kojoj si ne bi napravila neku drastičnu štetu. A povratak može biti za šest mjeseci, devet, dvanaest, a možda i duže. Sve ovisi o mom zdravlju.'

Ana je pojasnila što ju je nagnalo na ovu odluku:

'Nije to nešto što mi se dogodilo u sezoni jer se sa astmom borim deset godina. No, događaj u Courchevelu kada sam praktički pred sam start ja bila 'skrivena' iza nekog bannera i kašljala me je zamislio nad svime. Mislim, zaista nema smisla da me skijašice nakon utrke pitaju kako sam zdravstveno, a ne kako sam odvezla utrku. Razmišljanje o povraćanju, a ne o utrci i vožnji je apsurdno. Zdravlje je samo jedno i ne isplati se kockati s njime'.

Njezine suze su dovoljno govorile koliko joj je teško pala ova odluka.

'Skijam od druge godine, skijanje mi je sve. Jako će mi nedostajati, ali zdravlje je na prvom mjestu. Hvala svima u Savezu koji me podupiru', završila je Ana.

Na konferenciji za novinare bili su i njezin trener Zoran Sobol te direktor reprezentacije Vedran Pavlek koji je objasnio da će probati nagovoriti FIS da Ani zamrznu bodove, no nije previše optimističan da će u tome uspjeti.