HRV - MAK 1:0

Jelavić ušao s klupe i spasio Štimca od blamaže

07.09.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Teže od očekivanog Hrvatska je upisala prva tri boda u kvalifikacijama za SP u Brazilu. Štimac je pogodio s izmjenom jer Jelavić je u 69. minuti zabio jedini gol te je Hrvatska nastavila niz nepobjedivosti u prvim kvalifikacijskim kolima. Gosti sigurno još žale za udarcem Pandeva koji je u 40. minuti pogodio vratnicu

Hrvatska je s velikim optimizmom čekala prvu utakmicu kvalifikacija, a izbornik Štimac najavljivao je sigurno osvajanje bodova, koji bi mu donijeli mir pred sljedeće ispite. No inicijativa Hrvatske, koju su Štimac i njegov stožer najavljivali od početka ovog pripremnog ciklusa, u prvom se poluvremenu 'raspuknula' nakon desetak minuta igre. Naravno, pitanje je kako bi se utakmica okrenula da je Eduardo da Silva već u drugoj minuti realizirao Perišićev ubačaj. No, lopta je pogodila vratnicu i odbila se u gol-aut.

Bila je to dobra najava moguće lijepe večeri, međutim, suprotno očekivanjima, suparnici za koje su svi tvrdili da će se 'ukopati' pred svojim golom, na bunker nisu pomišljali i već u četvrtoj minuti zaprijetili su Pletikosi, ali Ibraimijev ubačaj Pandev je promašio. Hrvatska je igrala relativno dobro, stizali su ubačaji s lijeve strane od Perišića i s desne od Srne, ali Mandžukića nije bilo ni za primijetiti. I nakon desetak minuta Hrvatska je ostala bez 'daha', Makedonci su se uspjeli ravnopravno nositi s našima, pa čak i češće biti pred našim golom.

Hrvatski su pokušaji bivali sve rjeđi, a kad bi i stigli, bili su to ubačaji koje je vratar Bogatinov bez problema zaustavljao. U 30. minuti gosti su imali prvu idealnu priliku, no udarac Šikova glavom je s gol-crte izbio Srna. U trenucima kada se očekivao odmor, gosti su skoro stigli do vodstva jer Pandev se lako oslobodio našeg beka te sjajnim udarcem pogodio vratnicu, revanširavši se tako Eduardu. Naravno, bio je to novi poticaj hrvatskim navijačima da fućkaju Štimcu i vodstvu saveza.

U nastavku je Štimac dao priliku Niki Kranjčaru, umjesto Rakitića, a već nakon dvadesetak sekundi Strinić je stvorio prvu prijetnju pred Bogatinovim, ali više od kornera nije osvojio. I onda se, baš kao u prvom dijelu, nastavilo mučenje. A što je još gore Makedonci su bili ti koji su, ako ne bili bolji, onda barem ravnopravni, ali sa većim posjedom lopte i češće pred Pletikosinim golom.

Štimac je povukao još jednog 'jockera' – umjesto Da Silve uveo je Jelavića. Ali prijetili su i dalje – Makedonci, ovog puta Ibraimi čiji je udarac otišao visoko od gola.

Ipak, u 69. minuti, nakon akcije koju je započeo Modrić, Srna ubacio na drugu vratnicu a Mandžukić proslijedio pred gol – Nikica Jelavić poentirao je za 1:0 i vodstvo Hrvatske. Očekivali smo da će Makedonci tada 'puknuti', odnosno da će se naši osloboditi grča, ali sve se svodilo uglavnom na individualne akcije jer Luka Modrić, kojeg je s tribina pratio i Jose Mourinho, nije bio u izdanju kakvim si je osigurao prelazak u Real. Trudio se je i trčao, ali prave lopte nije bilo.

Dodatni problem nastao je u 81. minuti kada je na nosilima s travnjaka iznesen Vedran Ćorluka te je Štimac bio prisiljen napraviti i treću zamjenu. Do kraja utakmice još je jednu dobru priliku imao upravo strijelac jedinog gola, no ovoga puta Jelavić nije stigao do lopte.

Iako se na kraju gleda samo rezultat i osvojeni bodovi, Štimčeva momčad ostala je dužna zagrebačkoj publici, a prvu priliku za popravljanje dojma Hrvatska će imati već u utorak kada gostuje kod neugodne i opasne Belgije.

SP kvalifikacije Europa, Skupina A, . kolo
Hrvatska 1 0 Makedonija
Strijelci
1:0 N. Jelavić (69')
Sastavi
S. Pletikosa
V. Ćorluka (81' D. Vida)
J. Šimunić
I. Strinić
D. Srna
I. Rakitic (46' N. Kranjčar)
L. Modrić
O. Vukojević
I. Perisic
E. Da Silva (63' N. Jelavić)
M. Mandžukić
M. Bogatinov
V. Sikov
N. Noveski
G. Popov
D. Georgievski
N. Gligorov (83' D. Tasevski)
M. Demiri
G. Pandev
S. Ristic (80' M. Ivanovski)
I. Trickovski (73' D. Georgiev)
A. Ibraimi
Žuti kartoni
J. Šimunić 39'
N. Kranjčar 58'
O. Vukojević 58'
N. Jelavić 90'
M. Demiri 62'
D. Georgievski 89'