'svrake' imaju novog vlasnika

Jedna od najlošijih momčadi Premier lige prodana je za 350 milijuna eura, a novi je vlasnik 50 puta bogatiji od gazde PSG-a

07.10.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Engleski mediji tvrde da je posao gotov, Newcastle United dobio je novog vlasnika, saudijskom investicijskom fondu u vlasništvu te države. Ako je suditi prema dostupnoj količini novca, 'svrake' postaju najbogatiji klub na svijetu

Nasljednik prijestola Saudijske Arabije, princ Muhamed Bin Salman, inače osmi najbogatiji čovjek na svijetu, novi je vlasnik posrnulog engleskog prvoligaša Newcastle United.

Engleski mediji tvrde kako je preuzimanje, koje je prošle godine stopirano, sada konačno dovršeno, a Bin Salman je 'svrake' kupio za oko 350 milijuna eura.

Premiership je prošle godine zaustavio preuzimanje Newcastlea zbog nesređene situacije s TV pravima u Saudijskoj Arabiji. Naime, tamošnje su vlasti branile katarskoj beIN mreži (vlasnici TV prava engleske lige) da emitira svoj program u toj zemlji, ali paralelno s time nisu poduzimali baš ništa kako bi zaustavili piratske prijenose utakmice engleske lige, koji su u toj zemlji bili sasvim normalna stvar.

Zbog toga je na neko vrijeme blokiran ulazak Bin Salmana u Newcastle sve dok se taj 'nered' ne sredi, a sada je konačno posao zgotovljen.

'Ovo je kraj četrnaest godina vladavine Mikea Ashleyja u Newcastleu. Posao će biti potvrđen i objavljen danas do kraja dana, a Ashley je tijekom cijelog jučerašnjeg dana s odvjetnicima rješavao detalje oko papirologije. Od novih vlasnika se očekuje da će se na posao baciti odmah po preuzimanju kluba', piše Daily Mail.

Čim Bin Salman preuzme klub, Newcastle će postati najbogatiji klub na svijetu s praktički neograničenim proračunom. Bin Salmanovo osobno bogatstvo iznosi čak 376 milijardi eura.

Za usporedbu, šeik Mansour, vlasnik Manchester Cityja, 'težak' je oko 23 milijarde eura, a predsjednik PSG-a, Nasser Al-Khelaifi, na raspolaganju ima 'tek' desetak milijardi eura. Preračunato, Bin Salman je 50 puta bogatiji od Al-Khelaifija!

Newcastle bi tako doslovno preko noći u klupskoj blagajni imao dovoljno novca za dovođenje bilo kojeg igrača, a s obzirom na sve dojam je kako se Bin Salman neće previše obazirati na financijski fair-play. Shvatili su to i navijači 'svraka' koji su se u popodnevnim satima okupili ispred St. Jame's Parka kako bi proslavili 'povratak' vrhunskog nogometa u Newcastle.

Otkriveno je i tko među prvima dolazi u klub. Navodno su Bin Salmanovi ljudi od povjerenja već kontaktirali novog trenera, a to je Antonio Conte koji će ubrzo krenuti put sjevera Engleske. Za sada još ništa nije službeno, ali Conte je tražio neka jamstva ako odluči preuzeti u ovom trenutku predzadnju momčad engleske lige, koja nema niti jednu pobjedu u prvih sedam kola (tri remija, četiri poraza). No, 'svrake' bi već ove zime - s neograničenim financijskim sredstvima - mogle poharati nogometno tržište.