samo za tportal

Jedan od vodećih čeških strijelaca bez pardona o najvećem nedostatku hrvatske reprezentacije na Euru: Kod vas se sve vrti oko Luke Modrića. Evidentno je koji igrač vam nedostaje!

Bionic
Reading

Nakon poraza 0:1 protiv Engleske, Hrvatska je pred izuzetno važnim ispitom, a on se zove - Češka. Iako ni poraz ne bi posve izbacio Hrvatsku iz borbe za osminu finala, jer i s tri je boda moguće proći dalje, jasno je da bi atmosfera u Dalićevoj svlačionici bila itekako narušena. Prema tome, protiv Češke i momčadi Jaroslava Šilhavyja našima trebaju bodovi. Dvoboj je na rasporedu ovog petka od 18 sati u Glasgowu

I dok je Hrvatska na popravnom, Češka ima meč-loptu za osiguranje plasmana u osminu finala Europskog prvenstva.

Takvo je i ozračje u redovima našeg sljedećeg suparnika, a koje nam potvrđuju riječi Horsta Siegla, danas 52-godišnjaka, jednog od najubojitijih čeških nogometaša, koji je pisao povijest praške Sparte 90-ih godina prošlog stoljeća.

Naime bio je Siegl čak četiri puta najbolji strijelac češke lige, a na listi legendi najvećeg praškog kluba, Sparte, zauzima visoko mjesto. Za Spartu je zabio čak 128 golova, a u cijeloj češkoj ligi 176 golova, što ga svrstava na ukupno osmo mjesto svih čeških strijelaca. Po broju naslova prvaka Češke, s osvojenih 11 prvenstava, drugi je najtrofejniji igrač u povijesti kluba.

Bio je Siegl član i čuvene generacije koja je na Euru 1996. igrala u finalu. No te je godine izostao s popisa izbornika. A prije i poslije toga skupio je 19 utakmica i zabio sedam golova za reprezentaciju Češke.

'Ova je utakmica izuzetno važna za obje reprezentacije, s time da Češka ima malu prednost jer već ima tri osvojena boda iz ogleda protiv Škotske. No uvjeren sam da će Hrvatska pobijediti Škotsku te da će naše reprezentacije proći u sljedeću fazu natjecanja. Pitanje je samo tko s kojeg mjesta', rekao je u uvodu razgovora Horst Siegl, do kojeg smo došli preko bivšeg igrača NK Zagreb, Milana Đekića, koji već godinama živi u Pragu i uživa velik ugled u nogometnom miljeu te zemlje.

Što bi moglo odlučiti okršaj u Glasgowu?

Sitnice. Kao i na svim prvenstvima. Npr. neka mala greška u obrani, a koju je kasnije teško ispraviti. Ali baš u ovoj utakmici ipak očekujem da će to biti lucidnost u napadačkim akcijama. No ono što vidim iz zadnjih utakmica vaše reprezentacije - imate velikih problema s realizacijom, a što smo vidjeli i u utakmici s Armenijom, potom i s Belgijom te na kraju i najvažnijom - utakmicom protiv Engleske. Hrvatski igrači zabijaju malo golova i evidentno je da vam nedostaje tip igrača kao što je Mario Mandžukić, stroj za golove. Sve se vrti oko Luke Modrića, koji je fantastičan igrač, ali treba vam i taj egzekutor. Momčad je posložena, imate puno mladih igrača, ali evidentno je da je došlo do smjene generacija. I mi smo to prošli.

Iako je Hrvatska, s igračima koje ima, favorit na papiru, čini se da je psihološka prednost na strani Češke?

Vidjet ćemo sve u petak. Ali moj je dojam da će utakmica završiti remijem, što bi itekako pomoglo objema reprezentacijama da prođu dalje. Želim da i vi i mi prođemo dalje. Jer volim Hrvatsku, posebno kada se sjetim igara u Rusiji, u kojoj ste uzeli srebro. I kada sam navijao za vašu reprezentaciju. Cijenim stil igre vaše reprezentacije i osjećam veliko prijateljstvo. Ne samo na nogometnom planu. Ipak smo mi Česi (ha, ha, ha) stalni gosti na prekrasnom Jadranu.

Prvo kolo je iza nas. Koga vidite kao favorita turnira? Ili možda najboljeg igrača?

'Evo, Talijani su odigrali već drugu utakmicu, jednako efikasnu kao i prvu. S time da su pokazali i veliku defenzivnu disciplinu. Zato i njih svrstavam među favorite, uz Belgiju, Francusku, Njemačku te možda i Nizozemsku. A ja kao bivši napadač baš volim taj tip igrača. I obično najbolji strijelac ponese titulu najboljeg igrača turnira. Prema tome, Ciro Immobile jedan je od kandidata, kao i Romelu Lukaku, odnosno Cristiano Ronaldo. No mene posebno veseli da je u toj konkurenciji i naš Patrik Schick', završio je Horst Siegl.

  • +8
Škotska - Češka, 1. kolo Eura 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal