tajni plan

Leo Messi mu vjeruje, zbog njega bi mogao ostati; jedan od najuspješnijih predsjednika u povijesti Barcelone želi se vratiti na čelo kluba

24.02.2021 u 10:12

Bionic
Reading

Joan Laporta (58) u ovom je trenutku najveći kandidat za novog predsjednika Barcelone. Izbori su na rasporedu u nedjelju 7. ožujka, a prema trenutnim istraživanjima Laporta ima veliku podršku članova kluba koji imaju pravo glasa. Nije ni čudo jer u svom je prvom mandatu postao jedan od najuspješnijih predsjednika u povijesti Barce

Bivši prvi čovjek Barcelone Joan Laporta (58) ponovo želi doći na čelo katalonskog velikana, a najveći protivnici na izborima koji su zakazani za 7. ožujka bit će mu Victor Font i Toni Freixa.

No, Laporta u ovom trenutku ima veliku prednost, barem tako tvrde španjolski mediji koji su do zaključka došli nakon predizborne ankete među članovima kluba koji imaju pravo glasa. Problem? Tim je glasovima lako manipulirali, no Laporta je ipak 'najveća faca' u ovim izborima.

Bori se za drugi predsjednički mandat, a u prvom je - od 2003. do 2010. godine - postao jedan od najuspješnijih u povijesti Barce. U tih je sedam godina Barca pod njegovim vodstvom osvojila čak 12 trofeja - četiri naslova španjolskog prvaka, dvije Lige prvaka, Kup kralja, tri španjolska Superkupa, UEFA Superkup te FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo!

Laporta se sada želi vratiti i povesti Barcelonu u novo doba. Svoj program temelji na zvučnim pojačanjima, ali prvi i najveći cilj mu je zadržati Lea Messija na Nou Campu!

'Imam kredibilitet kod Lea. Uvijek mi je govorio da se obistinilo sve što sam mu govorio. Zna da, ako dam riječ, da je držim. I da, osjećam ljubav Messija i njegove obitelji prema Barceloni. On se osjeća ugodno u Barceloni kao i njegova obitelj. Zamijeniti to za Manchester ili Pariz... On ne želi otići zbog novca...', rekao je Joan Laporta u razgovoru za španjolska medije i nastavio:

'Posvećen sam tome da Messija uvjerim da ostane u klubu. Pokušat ću ga uvjeriti da ostane i da zajedno izgradimo budućnost kluba. Situacija nije dobra, ne želim vam lagati. Znam da ćemo se natjecati protiv klubova koji mu mogu ponuditi puno više novca, ali Barcelona je i dalje njegov klub... Učinit ću sve da Messi i u sljedećim godinama nosi dres Barce, da ovdje završi karijeru.'

Osvrnuo se Laporta i na katastrofalno financijsko stanje u Barceloni:

  • +11
Barcelona - PSG Izvor: EPA / Autor: ALBERTO ESTEVEZ

'Loše je, jako je loše... Ali na neke stvari, poput pandemije koronavirusa, jednostavno se nije moglo uticati. No, imam rješenje za sve ovo s čime se u ovim teškim trenucima suočavamo. Navijači Barcelone mogu biti sigurni da će se klub ponovo dići na noge. Situacija je komplicirana, ali možemo generirati prihode ako uđemo u digitalni svijet. Donijeti ćemo odluke o smanjenju troškova. Možda ćemo sudjelovati u novim natjecanjima, a i prihodi će se povećati kada se navijači vrate na stadion', kaže Laporta koji bi, ako ga članovi izaberu za predsjednika, već ovog ljeta želi kupiti Erlinga Haalanda!

'Haaland? Ako bude potrebe da pojačamo momčad... Imamo neke adute u rukavu, spremni smo se uključiti u igru', rekao je Laporta.

Neki su se ponadali kako bi Laporta, ako pobijedi na izborima, u klub mogao vratiti svog velikog prijatelja Pepa Guardiolu.

'Da, on je prijatelj i ako je sretan odlukom da ostane u Manchester Cityju, onda mu čestitam. Svi Katalonci bi htjeli da se vrati i ako pobijedim, nadam se da će to jednog dana i učiniti. Na našu žalost, Pep za sada ostaje u Engleskoj', kazao je Laporta i odmah pružio podršku aktualnom treneru Ronaldu Koemanu:

'On zaslužuje maksimalno poštovanje i voli Barcelonu. On je Barcelonin velikan. Vjerujem da će napraviti dobar posao iako nema laganu ulogu. Ronald Koeman je naš trener i treba mu maksimalna podrška u ovim teškim trenucima za sve.'

Pitanje je može li Joan Laporta održati sva ova obećanja? U svom je prvom mandatu u Barcelonu doveo Ronaldinha, Eto'oa, Deca, Thierryja Henryja, Zlatana Ibrahimovića, vratio Gerarda Piquea, Leo Messi je uvršten u prvu momčad, isto kao i Andres Iniesta... Čini se kako zna što radi...