sve za medalju

Jedan od najboljih golmana svih vremena prekida mirovinu i branit će u polufinalu EP-a

25.01.2018 u 18:54

Bionic
Reading

Rukometaši Španjolske skupo su platili plasman u polufinale EP-a. Pobijedili su Njemačku 31:27, ali i ostali bez svog prvog golmana Gonzala Pereza de Vargasa

Španjolska sutra (petak, 26. siječnja, 18.30 sati, Arena Zagreb) protiv Francuza igra polufinale rukometnog EP-a. No, španjolski se izbornik Jordi Ribera našao u problemima. Na posljednjoj utakmici drugog kruga protiv Njemačke (pobjeda Španjolaca 31:27) nastradao je prvi golman Perez de Vargas. 

Nesretnom su Španjolcu popucali ligamenti koljena i nema nikakvih šansi da brani u samoj završnici EP-a i utakmicama u kojima se bori za medalje. Zato je izbornik odlučio povući očajnički potez - odmah je pozvao jednog od najboljih svjetskih golmana svih vremena, Arpada Šterbika (38)!

Nema tu ničeg čudnog, Šterbik je na popisu reprezentativaca, Španjolci imaju pravo na dvije zamjene uoči same završnice... No, Šterbik se od španjolske reprezentacije oprostio još prije dvije godine! U karijeri je Šterbik branio za sve najveće klubove, od Veszprema, Ciudad Reala/Atletico Madrida, Barcelone, trenutno je u momčadi aktualnih osvajača Lige prvaka skopskog Vardara, a od sljedeće sezone ponovno će stajati na golu Veszprema. Branio je najbolji svjetski rukometaš iz 2005. godine i za dvije reprezentacije, sa Jugoslavijom/Srbijom ima dvije bronce sa SP-a (1999., 2001.), dok sa Španjolskom ima naslov svjetskog prvaka (2013.) i broncu (2011.), te srebro s EP-a 2016. u Poljskoj kada se i službeno 'oprostio' od reprezentacije.

  • +12
Slovenija - Španjolska (EP u rukometu 2018) Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Uoči priprema za EP Arpad Šterbik stavio se na raspolaganje izborniku Riberi, no nitko nije niti računao da će morati uskočiti u samoj završnici. U četvrtak navečer Šterbik se priključio Španjolcima i sigurno će biti veliko pojačanje u teškom i neizvjesnom susretu protiv Les Expertsa.